Dr. Kovács Gergely érsek, örmény apostoli kormányzó szamosújvári örmény hívekkel találkozott

0
1451

Dr. Kovács Gergely érsek örmény apostoli kormányzói minőségében március 5-én Szamosújvárra látogatott, hogy az örmény katolikus híveket érintő kérdésekről tájékozódjon és az ordinariátus egészét érintő kérdéseket tekintse át.

A főpásztor az örmény katolikus hívek jobb lelkipásztori ellátását, a kulturális örökség megőrzését elősegítő kezdeményezéseket igyekezett rövid, közép és hosszútávra megfogalmazni, valamint Küsmődi Attila főhelynökkel az ordinariátus egészét érintő kérdéseket tekintették át.

A kormányzó ezután a szamosújvári örmény hívekkel találkozott. A kis lélekszámú, de lelkes közösséggel közösen keresték a hívek pasztorális ellátásának legjobb lehetőségeit. Legnagyobb nehézség, hogy a romániai örmény katolikusoknak nincs saját papjuk: a gyulafehérvári főegyházmegye három papjának van engedélye arra, hogy örmény rítusban is misézzen.

A kormányzó meghallgatta a hívek kéréseit és kérdéseit, jövőre vonatkozó javaslatait, ötleteit. A találkozó a szinodális folyamat szellemében zajlott.

Vasárnap, március 6-án reggel örmény rítusú szentmisét celebrált Küsmődi Attila örmény főhelynök, a szentbeszédet dr. Kovács Gergely kormányzó mondta.

A szamosújvári látogatás során a főpásztor a római katolikus közösséggel is találkozott, ő mutatta be az ünnepi szentmisét és mondta a szentbeszédet.

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Fotó: Vákár István, Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség