Ferenc pápa januári imaszándéka: a diszkrimináció és a vallásüldözés megszűnéséért

0
1270
A vallásszabadság magában foglalja a másik személy tiszteletét is a maga különbözőségével, és elismeri, hogy testvérek vagyunk.

A magyar jezsuiták médiastúdiójának köszönhetően minden hónapban magyar nyelven feliratozva is elérhető a pápa videója, amelyet a Pápa Imavilághálózata indította el 2016-ban. Alább megtekinthetik a pápa videóját, illetve elolvashatják Ferenc pápa januári imaszándékához kapcsolódó gondolatait.

„Hogyan lehetséges, hogy mostanában sok vallási kisebbség szenved el diszkriminációt vagy üldöztetést?

Hogyan engedhetjük meg, hogy civilizált társadalmunkban csupán azért üldözzenek embereket, mert nyilvánosan megvallják hitüket?

Ez nemcsak elfogadhatatlan, hanem embertelen is.

A vallásszabadság nem korlátozódik csupán a vallás gyakorlásának szabadságára, vagy arra, amikor az adott vallás szent könyvei ezt előírják. A vallásszabadság magában foglalja a másik személy tiszteletét is a maga különbözőségével, és elismeri, hogy testvérek vagyunk.

Emberként olyan sok közös van bennünk, ami segíthet abban, hogy közösségben tudjunk élni, és el tudjuk fogadni a különbözőségeket, azzal az örömmel, hogy testvérek vagyunk. A vallási különbség ne homályosítsa el annak egységét, hogy testvérek vagyunk! Válasszuk a testvériség útját, mivel vagy testvérekké válunk, vagy mindannyian elveszünk. Imádkozzunk azokért, akik hátrányos megkülönböztetést vagy üldöztetést szenvednek vallásuk miatt, hogy abban a társadalomban, ahol élnek, ismerjék el jogaikat és emberi méltóságukat, hiszen mindnyájan testvérek vagyunk.”

Forrás: jezsuita.hu