Ferenc pápa Görögországba és Ciprusra látogat

0
1038
Ferenc pápa Leszbosz szigetén 2016-ban. / Fotó: Vatican News

Ferenc pápa idén december 2-6. között, csütörtöktől hétfőig apostoli látogatást tesz Ciprus szigetén és Görögországban. A program részleteit később fogják nyilvánosságra hozni, de a logók és mottók már ismertek.

November 5-én pénteken kora délután a Szentszék sajtótermében Matteo Bruni szóvivő jelentette be a szentatya legújabb látogatásának hírét. A sajtótájékoztatón egyelőre nem tették közzé a látogatás részletes programját, de ismertették a főbb helyszíneket, valamint a látogatás logóit és mottóit – írja a Vatikáni Rádió honlapján. A közlemény szerint „ahogy Ferenc pápa már korábban bejelentette, a szentatya december 2-a és 4-e között a ciprusi Nicosiában, majd december 4-e és 6-a között Görögországban tesz apostoli látogatást, ahol felkeresi Athént és Leszbosz szigetét. Ferenc pápa az országok polgári hatóságainak és a helyi egyház vezetőinek a meghívására érkezik. A látogatás programját a maga idejében teszik közzé”.

A ciprusi látogatásra tervezett logó hátterében Ciprus szigetének földrajzi alakja látható. Baloldalt alul Ferenc pápa arcképe tekint fel Szent Barnabás apostolra, Ciprus védőszentjére, akit szakállasan, nyakában ortodox stólával ábrázolnak, kezében a kereszttel megjelölt evangéliumos könyvet tartja, körülötte a görög nyelvű „Barnabasz aposztolosz” felirat. Jobboldalt a szárainál összekapcsolódó olivaág és búzakalász jelképezi a békét és a közösséget. Alul és felül görög és angol nyelven olvasható a látogatás mottója: „Erősíts meg minket a hitben”. A logó alján maga az esemény olvasható: Ferenc pápa látogatása Cipruson 2021. december 2-4. A logón a domináns narancssárga és a zöld színek Ciprus lobogójára utalnak, míg a fehér és a sárga a Vatikán színeit jelzik. A mottó szövege az Apostolok Cselekedeteinek egy részletére utal, amely a jeruzsálemi hívek életét írja le: „József, a ciprusi származású levita is, akit az apostolok Barnabásnak neveztek el, ami azt jelenti, hogy a vigasztalás fia, eladta földjét, az árát fogta és az apostolok lába elé tette” (ApCsel 4,36). A Barnabás név az arám Bar Nabiya, vagy Bar Naba kifejezésből ered, aminek elsődleges jelentése a „Jövendölés Fia”, ám maga az újszövetségi Szentírás a „Vigasztalás Fia” értelmet adja neki, amely a látogatás összefüggésében inkább a hitben való megerősítést jelenti.

„Hánykolódik, de el nem süllyed”

A görögországi látogatás logója egy bárka, amely imbolyogva halad a mai világ viharos vizein. Főárboca Krisztus keresztje; a Szentlélek fújja a dagadó vásznait, amely egyúttal Ferenc pápa mitrájára is utal, aki Görögország barátjaként érkezik. A mélykék szín Hellászra utal, a sárga pedig a Vatikánra. A bárka az egyház ősi jelképe, amelyről a kereszténység mindig azt vallotta, hogy „hánykolódik, de el nem süllyed”. A kék víz a Földközi tenger, a Mediterraneum térsége tágasabb értelemben, amelynek partjai Európa és a kereszténység szülőhazája.

A mottót Ferenc pápának a 36. Ifjúsági Világnapra írt üzenetéből vették: „Nyíljunk meg Isten meglepetéseinek, aki fel akarja ragyogtatni világosságát az utunkon”. A pandémia és a mostani gazdasági válság következményeit viselő jelenlegi időszakban a jelmondat azt a reménysugarat mutatja fel, amelyet a szentatya visz Görögország jövője számára, amely hitben gyökerező és fényes múltú ország. Az „Isten meglepetései” kifejezés arra a lehetőségre utal, amelyet Isten azok számára készít, akik teszik a maguk dolgát és bíznak benne.   

Emlékezetes XVI. Benedek pápa 11 évvel ezelőtti apostoli látogatása Ciprus szigetére, amikor 2010. június 4-e és 6-a között kereste fel Nicosiát és a bibliai Páfosz városát. Ez a látogatás adott alkalmat arra, hogy Benedek pápa Cipruson közzétegye a Közel-Kelet térségéről szóló rendkívüli püspöki szinódusnak a munkadokumentumát.