Megerősödött bennem a papi hivatás érzése. Látogatóban a szemináriumban

0
1807
Fotó: Nagy Emil

májusban elkezdődött Pre-Szemináriumi Talákozó (PSZT) nevet viselő hosszútávú, egyházmegyéket átfogó projekt keretében a székesegyház Szent Mihály-napi búcsújára Gyulafehérvárra zarándokolt ministránsok között volt az a 14 középiskolás fiatal is, akikben érlelődik a papi hivatás gondolata. Közülük hárman osztják meg benyomásaikat az olvasókkal.

Szeptember 29-én nagy napra ébredtünk, hisz egyházmegyénk búcsúünnepe volt. Korán keltünk, hogy elérjük a vonatot, ami minket egyházmegyénk központjába, Gyulafehérvárra vitt. Amikor a vonatról leszállva kis séta után megérkeztünk a székesegyház elé, már sok ministráns várt minket. Mi is hamar felvettük a ministránsruhát és beálltunk a sorba. Aztán 11 óra előtt pár perccel megszólaltak a Szent Mihály-templom harangjai, majd elindultunk a templomba. A székesegyházba való bevonulás nagyon nagy élmény volt számomra. Bekapcsolódtunk a szentmisébe. Utána átöltöztünk és elmentünk a középiskolás fiúknak szánt hivatásébresztésre.

Először a székesegyháztól átmentünk a szemináriumba, majd megmutatták a szeminárium kápolnáját, ahol elmondták, hogy ha érezzük a papi hivatás csíráját, akkor ápoljuk, és ne hagyjuk kiszáradni. Majd azt is mondták, hogy ne hagyjuk, hogy eltávolítsanak a papi hivatástól. A kápolnából átvonultunk a tanáriba, ahol pizzával vártak minket. Majd jött a nagy meglepetés: bejött az érsek úr, leült mellénk és velünk együtt étkezett, közben pedig nagyon közvetlen és bensőséges beszélgetés alakult ki köztünk és az érsek úr között. Ezután meghívást kaptunk a novemberi nyílt napra.

Az étkezés után visszatértünk a kápolnába, közös fotót készítettünk, majd hazaindultunk. Számomra ennek a napnak a fénypontja az érsek úrral való beszélgetés volt! Hálás vagyok a jó Istennek, hogy ott lehetem, és így megerősödött bennem a papi hivatás érzése.

Bukur Szabolcs 11. osztály, Nyárádszereda

A gyulafehérvári zarándoklat számomra nagyon különleges volt. Érdekes programokon vettünk részt, jó hangulatban telt az egész nap. Már reggel éreztem, hogy ez a nap nagyon jó lesz, nemcsak azért, mert nem kellett iskolába menni, hanem mert még az indulás előtt adódtak vicces helyzetek.
A vonaton ráadásul még jobb lett a hangulat, így mindenki várta, hogy megérkezzünk. Miután leszálltunk a vonatról, elgyalogoltunk a Szent Mihály-templomhoz, ahol az ünnepi szentmisét tartották, és ahová belépve rögtön magával ragadott a templom szépsége. A mise után egy érdekes lelki programon vettünk részt, ahol az érsek úr is jelen volt. Ezután sétáltunk még egy kicsit a városban, majd elindultunk az állomás felé.
A visszaút sokkal gyorsabban telt, egy kicsit mindenki sajnálta, hogy ennyire hamar visszaérkeztünk. Ez a zarándoklat számomra fontos emlék marad, és remélem, még lesz részem ilyenekben.

Molnár Balázs 9. osztály, Marosvásárhely

Az egész nap számomra lelki feltöltődés volt, főleg a szentmise. Büszke vagyok arra, hogy személyesen találkozhattam és megismerhettem főtisztelendő Kovács Gergely érsek urat. A vele való beszélgetés nagyon érdekes volt számomra, mert sok érdekes dologról számolt be: a papságról, az egyház vezetéséről.

Nagyon tetszett a szemináriumban tett látogatás is, és örvendek, hogy betekintést nyerhettem a kispapok életébe. Hálás vagyok, hogy eljuthattam az idei Szent Mihály-búcsúra, remélem jövőre is eljutok, és meglátogathatom a székesegyházat és Gyulafehérvárt.

Magyari Győző-Imre 11. osztály, Marosvásárhely

MEGOSZTÁS