Turisztikai főiskola lesz a felújított kantai minorita rendházból

0
2108
A felújítás előtt így nézett ki a kantai minorita rendház. Fotó: Iochom István

Nyílt nap keretében átadták június 19-én a Kézdivásárhelyen található, felújított kantai minorita rendházat, amellyel egyben egy rangos turisztikai főiskola alapjait rakták le jelképesen – számol be az eseményről Bartos Lóránt a Székely Hírmondó weboldalán.

Sokan dolgoztak azon, hogy a romos épület felújítása ne csak látványosságként szolgáljon, hanem funkcionalitása is legyen, és a Nagy Mózes Elméleti Líceum mellett egy olyan bástya épüljön, ami hozzájárul Székelyföld megerősítéséhez.

A kantai Szentháromság templomban 11 órakor ünnepi szentmisével kezdődött a nyílt nap, amelynek főcelebránsa a lengyel származású, jelenleg Aradon tevékenykedő P. Artur Prernkievicz minorita szerzetes volt, aki Böjte Csaba ferences szerzetessel és Farkas Alajos kantai segédlelkésszel közösen hirdette Isten igéjét. A zenei szolgálatot a csíkszeredai Role zenekar végezte.

Böjte Csaba, a minorita rendház ügykezelésével megbízott Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke szentbeszédében kitért arra, hogyan fogalmazódott meg a felújítás ötlete és hogyan történt a megvalósítás.

Fejér László szenátor, a felújítás fő kezdeményezője felszólalásában elmondta: a kantai minorita-rendházat nemcsak felújítani sikerült, de új célt, új jövőképet is sikerült adni az épületnek, ami a gyerekek továbbtanulási, fejlődési lehetőségeként szolgál. Szőcs Gyula, a Conico Rt. igazgatója nyújtotta át a rendház kulcsait Böjte Csabának. A ferences továbbadta azt Dirk Wallenburg svájci illetőségű turisztikai vállalkozónak, aki turisztikai főiskolát indítana Kézdivásárhelyen. A vállalkozó elmondta, hogy várhatóan már szeptembertől startolhat a szakképzés.

Az esemény a Vigadó Művelődési Házban a Bojtorján együttes ajándékkoncertjével ért véget.

Portálunk megkeresésére Fórika Balázs kantai kántor elmondta, hogy öröm a kézdivásárhelyi, ezen belül is a katolikus közösség számára, hogy a szinte romos, de mindenképp nagyon rossz állapotban levő épületet sikerült megmenteni, felújítani, és így megtartani, továbbadni a múlt egy darabját. Az épület továbbra is a katolikus egyház tulajdonában maradt, 99 évre adták használatba. Az eddig az épületben helyet kapott tevékenységeknek ugyan más helyszínt kell találni, többek között a templomi kórus próbáinak is, de a műemlék épület újra régi pompájában mutatkozik, és ez elégtétel a katolikus közösségnek.