Hálaadó szentmise Máriaradnán

0
2247
Fotók: a Temesvári Püspökség sajtóirodája

Pál József Csaba megyés püspök, Sima Mihai krassócsörgői plébános és Szász János nagyenyedi plébános pappá szentelésének 40. évfordulója alkalmából mutatott be hálaadó szentmisét június 21-én, hétfőn. Az alkalomra lelkipásztorok és hívek gyűltek össze a máriaradnai kegytemplomban.

A liturgián koncelebrált a temesvári egyházmegye papjainak csoportja, a padsorokat megtöltő hívek ugyancsak több plébániai közösséget képviseltek. A szentmise zenei szolgálatát két énekkar látta el: a krassócsörgői és kiskrassói plébánia ifjúsági kórusa, amelynek tagjai hagyományos hangszereikkel, tamburákkal kísérték énekeiket, valamint a resicabányai Fiamma kórus.

Bakó László püspöki titkár az ünneplő lelkipásztorok kívánságára “az evangéliumról szóló rövid szentbeszédet” tartott. A testvér szemében a szálka meglátásáról elmélkedve Bakó László titkár rámutatott: a túlérzékenység minden kapcsolatban káros, és az, akinek mindig van mit kritizálnia, mindig talál valami korrigálni valót, aligha tud harmonikus kapcsolatokat kialakítani.

Ezt követően pedig a zenében ismert “változatok egy témára” modelljét követve önvizsgálatra kérte a jelenlévőket: a példabeszédben a szálka és a gerenda szavakat helyettesítség be azzal a szóval, hogy “jó”. Például: ne tedd szóvá azt a jót, amit te cselekedtél anélkül, hogy szólnál arról a jóról, amit a testvéred tett.” Az adott feladat tehát a következő lenne: felfedezni a jót a saját életemben, valamint a testvérem életében. „Talán a jó meglátása azt fogja eredményezni, hogy nem fedezünk fel annyi szálkát egymás szemében” – foglalta össze Bakó László püspöki titkár.

A liturgia végén a főpásztor mindenkit arra buzdított, hogy éljék meg a közösséget: „Éljetek közösségben. Ne legyetek magányos keresztények, ne hagyjatok senkit sem kitaszítottan és egyedül. Éljetek közösségben! … Tegyetek határozott lépéseket a közösség építésében, hogy minden plébánia a közösségek közössége legyen, ahol az emberek ismerik, szeretik és segítik egymást.”

Ezután a temesvári püspök megköszönte mindazoknak, akik személyesen vagy lélekben csatlakoztak hozzájuk ezekben az ünnepi percekben: „Köszönjük, hogy ma eljöttetek és velünk voltatok. Szükségünk van a segítségetekre. A jó Isten rajtatok keresztül támogat minket” – fogalmazott a főpásztor.

Surdu Christine Maria