Könyvbemutató Bujánházán

0
1213
A rendhagyó könyvbemutatót az omladozó kastély közvetlen környezetében rendezték meg. Fotók: Pallai Béla és Remus Țiplea

A Bikszád melletti (ma Románia területén) Bujánházán tartották Ciprian-Emanuel Honca muzeológus Pásztory Árkád bikszádi házfőnök és túrvékonyi földbirtokos (Árkád Pásztory: Egumen la Bixad și moșier la Tur) című könyvének bemutatóját február 28-án, vasárnap.

Szatmár megye egyik legvitatottabb alakjáról, a kegyes atyaként ismert, csodatevő hírében álló bazilita szerzetesről évente megemlékeznek és római katolikus szentmisét mutatnak be lelki üdvéért nagy ünnepélyességgel. Az idei év különlegessége egy doktori értekezést megelőző két kötetes könyv első részének publikálása, amelyben a szerző egy átfogó munka eredményeként, számos belföldi és külföldi levéltári kutatás dokumentumait tárja az olvasóközönség elé. A szerzőt, a település szülöttjeként, a nagyapjával való szoros kapcsolat is segítette a munka összeállításában, aki a Pásztory Árkád által épített falanszterben élt egy ideig.


A Szatmár Megyei Múzeum által szervezett rendhagyó könyvbemutatót az omladozó kastély közvetlen környezetében rendezték meg. A Szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia rézfúvós kvartettje biztosította a századvégi hangulatot, valamint Răzvan Roșu, Marin Grigorean és Vasile Zele zenei pillanatai keltették életre az egykoron hatalmas birodalom megmaradt épületegyüttesének lelkületét és annak környékét. Elsőként Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója méltatta a könyv szerzőjének kitartó munkáját, majd Remus Vârnav mondott dicsérő szavakat a könyvről, s a szerzetesről. Ezt követően a szerző személyes élményeit, szülőföldjéhez való ragaszkodását, a könyv megírásának körülményeit mesélte el. A résztvevők megcsodálhatták a romos kastélyban kiállított képgyűjteményt, a régi dokumentumokat és újságcikkeket, amelyekkel a Pásztory Árkád emléke előtt tisztelgők fel kívánják hívni a figyelmet őseik nagy tetteire. Az esemény végén a megvásárolt könyveket dedikáltathatták.

Pallai Béla