Az online térben találkozott a Hangos Biblia közössége Isten igéjének vasárnapján

0
1289

Felekezeti és országhatárokon átnyúló online „bibliás” találkozásra hívott Benyik György, a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért-templom plébánosa szervezésében a Hangos Biblia közössége Isten igéjének vasárnapján, január 24-én.

Tíz városból – Szegedtől Rómán és Gyulafehérváron át a japán Tsukubáig – főpásztorok, biblikus tanárok, egyházi közösségek és oktatási intézmények képviselői osztották meg az őket megszólító igehelyekről gondolataikat.

Ferenc pápa Aperuit illis (Megnyitotta értelmüket) kezdetű apostoli levelében 2019-ben rendelte el az Isten igéjének vasárnapját, mely az ökumenikus imahéthez kapcsolódva elmélyíteni hivatott a kapcsolatot a Biblián keresztül mind a zsidó hívekkel, mind a keresztény felekezetek tagjaival. Ferenc pápa arra buzdít, hogy ezt a vasárnapot ünnepnapként éljük meg; a liturgiában a Biblia trónusra helyezésével mutassunk rá Isten igéjének meghatározó értékére.

Benyik György, a szegedi Szent Gellért-templom plébánosa kezdeményezte azt az összefogást, melyben a Kárpát-medence hazai és külhoni közösségeinek tagjai felolvasták az Ó- és Újszövetség könyveit. Így készült el a Hangos Biblia. „Egészen más viszonyba kerülünk a Szentírással, ha felolvassuk, vagy ahogy korábban tettük, leírjuk a szöveget. Jobban felfigyelünk üzenetére, teret engedünk annak, hogy egy-egy kifejezés szíven üsse a felolvasót” – fogalmazott Benyik György. „Ha a szent irodalomban kódolt érzelmek hiányoznak a lelkünkből, csak a könyvtárba száműzzük ezeket, az az irodalom meghal” – hangsúlyozta a felolvasás jelentőségét az ötletgazda biblikus professzor.

A kezdeményezés részeként Isten igéjének vasárnapján tartották a „szívek konferenciáját” – ahogy Benyik György nevezte: tíz város – Róma, Budapest, Debrecen, Szeged, Pozsony, Komárom, Gyulafehérvár, Kolozsvár, Szabadka, Tsukuba – tizennyolc helyszínének internetes összekapcsolódását, melynek során a megszólalók választottak egy-egy számukra fontos igehelyet, és egy percben összefoglalták az ehhez kötődő személyes élményüket.

A megszólalók között volt több főpásztor: Bábel Balázs kalocsai érsek, Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, Večerin Slavko szabadkai püspök. Biblikus tanárok és kisebb-nagyobb közösségeket képviselő paptestvérek kapcsolódtak be – köztük Füleczki István, Nyúl Viktor, Martos Levente Balázs, a Pápai Biblikus Bizottság tagja, Molnár Tamás Pozsonyból, Akiyama Manabu János Japánból, Oláh Zoltán Gyulafehérvárról, Lépes Lóránt, a szlovákiai magyar Mária Rádió vezetője –, valamint Bártfai M. Zsuzsanna SSND.

Az ökumenikus együttműködés jegyében Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke nyitotta meg az online konferenciát, akivel a Pápai Magyar Intézet ösztöndíjasai imádkoztak együtt Rómából. A református egyházat képviselték továbbá Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat elnöke, valamint Kustár Zoltán és Németh Áron, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem hallgatói.

Közösségeik képviseletében szólaltak meg Bereczki Gyöngyvér, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Karának könyvtárosa; Ferencz Emese, az Erdélyi Mária Rádió kolozsvári stúdiójának munkatársa; Szabó Károly, Hangya-Szabó Teréz és Strausz Edina, a szabadkai Keresztény Értelmiségiek Szövetségétől.

Bábel Balázs érsek papi jelmondatához kapcsolódva – „Keressétek elsősorban Isten országát és annak igazságát” – azt fogalmazta meg, Isten országa ott valósul meg, ahol krisztusi életet élünk.

Kovács Gergely érsek Máté evangéliuma 14. fejezetének 27–31. verséről szólt, három gondolatban adva útmutatást. Amikor Jézus hív és kér, a lehetetlent is véghez tudjuk vinni. Ha elbizonytalanodunk, akkor biztos, hogy önmagunkra, a külső környezetünkre figyelünk, nem Jézusra. Elbizonytalanodva bízhatunk a magunk erejében, de választhatjuk azt is, hogy Jézusra tekintünk. Mit választunk? „Élő megváltónk van, aki velünk van a világ végezetéig” – mondta a főpásztor.

Večerin Slavko szabadkai püspök a 9. zsoltárból idézett: „Elbeszélem minden csodatettedet, örülök és vigadok neked, zengem nevedet, ó Felséges!”. Azt fogalmazta meg, ha telve vagyunk az öröm lelkével, örömteli lesz minden körülöttünk.

A Hangos Biblia program, melynek célja, hogy a szakrális térből a magántérbe kivigyék a Bibliát, 2016-ban indult. Mintegy 250 helyszínen közel 1400-an vettek részt a felolvasásban.

Zólyomi Norbert, aki a hanganyagokat rendezi, elmondta, hamarosan a teljes Szentírás elérhető lesz a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia honlapján. A Hangos Bibliát a kézzel írott Biblia előzte meg: közel 5000 anyaországi és határon túli magyar másoló alkotta meg a Magyarok Bibliáját. Az öt kötetes kézzel másolt Bibliát 2015-ben 50 fős csoport vitte el és adta át Ferenc pápának.

Forrás: Magyar Kurír

MEGOSZTÁS