2020. november 24., kedd

0
641

EVANGÉLIUM

Abban az időben amikor némelyek megjegyezték, hogy milyen szép kövekkel és díszes fogadalmi ajándékokkal van díszítve a (jeruzsálemi) templom, Jézus ezt mondta: „Jönnek majd napok, amikor abból, amit most itt láttok, kő kövön nem marad, mindent lerombolnak.”
Erre megkérdezték tőle: „Mester, mikor történik mindez? És milyen jelek előzik meg?”
Ő így válaszolt: „Vigyázzatok, nehogy félrevezessenek titeket! Sokan jönnek az én nevemben s mondják: »Én vagyok!« És: »Elérkezett az idő!« Ne kövessétek őket! Amikor háborúkról és lázadásokról hallotok, ne rémüldözzetek. Mindennek előbb meg kell történnie, de ezzel még nincs itt a vég!” Aztán így folytatta: „Nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad. Nagy földrengés lesz itt is, ott is, éhínség és dögvész. Félelmetes tünemények és rendkívüli jelek tűnnek fel az égen.”
(Lk 21,5-11)

Mikor történik mindez? – teszik fel a kérdést a mai evangéliumban Jézusnak. Ma, a (közösségi) média világában, amikor a világ egyik pontján megtörtént esemény a világ másik pontján is perceken belül ismertté válik, egyszerű a válasz: most. Folyamatosan ez történik: agresszió, természeti csapások, éhínség, járványok… S mindig is ez történt, csak nem voltunk mindig ennyire jólértesültek. S akkor most mit tegyünk? Jézus válasza marad az irányadó ebben is: őrizzük meg nyugalmunkat és imádkozva, jót cselekedve kövessük őt, legyünk készenlétben!

Szőcs Csaba szászfenesi plébános

MEGOSZTÁS