Ferenc pápa megemlékezett a terrorizmus ártatlan áldozatairól

0
961
Ferenc pápa lelki közelségét fejezte ki a terrorizmus áldozaitainak és családtagjaiknak. Fotó: Vatican Media/Vatican News

A szerdai általános kihallgatáson a pápa gondolatban és imájával a francia és az osztrák nép felé fordult, amelyeket a nizzai és a bécsi súlyos iszlám terrortámadások sújtottak. Gyalázatos tetteknek nevezte ezeket, amelyek meg akarják akadályozni a vallások közötti testvéri együttműködést az erőszak és a gyűlölet által.

Ferenc pápa szívén viseli az emberiség szenvedését a terrorizmus rémálma miatt, amely ismét áldozatokat szed, félelmet és megosztást kelt Európában és a világban. A szerdai általános kihallgatáson, amelyet ismét az Apostoli Palota Könyvtárában a hívek részvétele nélkül tartottak meg a járványhelyzet miatt, a pápa az olasz nyelvű zarándokokhoz szóló köszöntésében emlékeztetett azokra, akik elszenvedik a gyűlölet következményeit, amely igyekszik veszélybe sodorni a vallások közötti testvéri együttműködést.

„Ezekben a napokban a halottakért mondott imáinkban megemlékeztünk és ismét megemlékezünk a terrorizmus ártatlan áldozatairól. A terrorizmus kegyetlensége fokozódik és terjed Európában. Kiváltképpen gondolok itt az elmúlt napokban egy istentiszteleti helyen történt nizzai súlyos támadásra és a bécsi vérontásra, amelyek rettegést keltettek és elutasítást váltottak ki a lakosságban és mindazokban, akik szívükön viselik a béke és a párbeszéd ügyét” – fogalmazott Ferenc pápa. Ezt követően Istenre bízta az emberiséget, amely személyekből és családokból áll: „Isten irgalmasságára bízom azokat az embereket, akik tragikusan elhunytak és lelki közelségemet fejezem ki családtagjaiknak és mindazoknak, akik e gyalázatos tettek miatt szenvednek, amelyek veszélybe akarják sodorni az erőszak és a gyűlölet által a vallások közötti testvéri együttműködést”.

A bécsi mészárlásban öt személy és az egyik elkövető vesztette életét, 22-en pedig megsebesültek. Október 29-én, csütörtökön a nizzai Notre-Dame (Miasszonyunk) bazilikában három embert ölt meg és többeket megsebesített egy muzulmán támadó. Ferenc pápa a francia és az osztrák katolikus közösségnek is lelki közelségét fejezte ki és határozottan a testvériségre hívott, hogy a rosszra jóval válaszoljunk. Elítélte továbbá az Isten nevében elkövetett terrorista cselekményeket.

Forrás: Gabriella Ceraso/Somogyi Viktória/Vatican News