II. János Pál pápát egyelőre nem nyilvánítják egyházdoktorrá és Európa védőszentjévé

Elutasította a Szentszék a lengyel püspökök indítványát

1
10473

Szent II. János Pál pápa 100. születésnapja alkalmából Lengyelország püspökei különleges megtiszteltetésben akarták részesíteni honfitársukat: kérvényezték a Szentszéktől, hogy a lengyel pápát nyilvánítsák egyháztanítóvá és Európa védőszentjévé. A Vatikán most elutasította ezt a kérést.

Szent II. János Pál pápát (1978-2005) nem nevezik ki egyházdoktorrá és Európa patrónusává. A Vatikáni Államtitkárság elutasította a Lengyel Püspöki Konferencia (KEP) erre vonatkozó kérését – mondta a KEP elnöke, Stanisław Gądecki érsek egy varsói konferencián, amint arról a Niedziela (Vasárnap) c. katolikus újság kedden beszámolt. A Vatikán válaszát Európa eddigi hat patrónusának így is jelentős számával magyarázta – mondta Gądecki. Ezenkívül a Szentszék a közelmúltban elutasította más, Európa számára „nagy lelki és szimbolikus jelentőségű személyiségek” erre a megtisztelő címre történt előterjesztését is – fejtette ki a KEP elnökei tisztségét ellátó poseni érsek. A Szentszék ugyanakkor nem tervezi az „egyház doktora” cím odaítélését más személyiségek esetében sem – mondta Gądecki érsek, aki úgy látja, hogy a Vatikán elutasítása nem jelenti azt, hogy a lengyel püspökök erőfeszítései II. János Pál tiszteletére hiábavalók lettek volna. „Ez nem jelenti azt, hogy az ügy elveszett volna. A magot elültették, és csak egy kis türelem és idő kell ahhoz, hogy meghozza gyümölcsét” – mondta az érsek.

Stanisław Gądecki érsek, a KEP elnöke • Forrás: Vatican News

A lengyel püspökök 2019. október 22-én kérték Ferenc pápát a két cím odaítélésére. „II. János Pál pápa pontifikátusának huszonhét éve áttörést jelent az egyház és a világ számára mind a tanítás, mind a társadalmi hatások összefüggésében” – magyarázta a lépést a lengyel püspöki konferencia elnöke. Ez év februárjában Gądecki a világ 150 püspöki konferenciájához is támogatási felhívással fordult. Médiaértesülések szerint csak hét püspöki konferencia reagált pozitívan erre, három másik testület szerint azonban korai volt ez a kezdeményezés.

Jelenleg 36 szentet tisztelnek az egyházdoktorként. Ezek olyan pápák, püspökök és papok, akik jelentős hatással voltak a teológiára, az egyház tanítására és annak szellemiségére. Legutóbb Ferenc pápa Nareki Szent Gergely (951-1003) örmény szerzetest nevezte ki az egyházdoktornak 2015-ben. XVI. Benedek pápa (2005-2013) 2012-ben fogadta ebbe a csoportba a negyedik nőt, a német bencés és a misztikus, Hildegard von Bingen személyében.

Európa védőszentjének megtisztelő címét jelenleg hat szent „viseli”, ők a kontinens szellemi sokszínűségét is hivatottak képviselni. VI. Pál pápa Európa védőszentjévé nyilvánította 1964-ben Nursiai Szent Benedeket. Pontifikátusa alatt II. János Pál további öt védőszentet adott a bencés rend alapítója mellé, akik hivatalosan Európa társvédőszentjei lettek: Szent Cirill és Szent Metód, a szlávok apostolai, a svédországi Szent Brigitta, Sienai Szent Katalin és Szent Edith Stein.

Forrás: katholisch.de/niedziela.pl