Emberkatedrális – Megemlékező előadást tartottak Márton Áron püspök tiszteletére Déván

0
1828

Szeptember 29-én, Isten Szolgája Márton Áron püspök halálának negyvenedik évfordulóján, a Déva-telepi Páduai Szent Antal plébániatemplomban megemlékező előadást tartott Marosán Csaba kolozsvári színművész.

Emberkatedrális. Főhajtás Isten szolgája, Márton Áron emléke előtt című megemlékező előadásra a plébániatemplom fennállásának nyolcvanadik évében került sor. Az alábbiakban rövid részletet olvashatnak az elhangzott szövegek egyikéből:

„Az ember egyik napról a másikra megszűnik önmaga lenni, egyszerű számmá, személytelen adattá, akaratlan eszközzé válik a társadalom nagy gépezetében. Az adott szó elvesztett a szentségét. A szeretet szinte nyomtalanul eltűnt. Mindenki csak maga akar élni, érvényesülni, foggal-körömmel. A kenyérért, munkahelyért vagy előléptetésért folyó, késhegyig menő küzdelemben feladják az emberi önérzetet, levetkőzik emberi tulajdonságaikat; megalkuvó, hízelgő, kíméletlen lelkületet öltenek magukra, s ha kell, embertársaik becsületén, egzisztenciáján, erkölcsi hulláján keresztül törnek magasabb, jobban jövedelmező pozíciókra. Az emberek már nem embertársak, hanem vetélytársak, sőt ellenségek között élnek, s csupa ellenségtől vagy versenytárstól körülvéve, kietlen magányosságban, elhagyatottan, egyedül érzik magukat.
Sürgető kötelessége mindenkinek, elsősorban pedig azoknak, akik keresztényeknek mondják magukat, hogy megmutassák, mi a szeretet. A keresztények elsőrendű missziós feladatot teljesítenek, ha vállalják a krisztusi küldetést, és a saját életükkel mutatják meg, hogyan lehet és kell Istent tisztelni, egymásért felelősséget érezni, és nem hagyni el senkit, aki bármilyen tekintetben segítségre szorul.”

Főcze Bonaventura ofm