Huszadik évfordulóját ünnepelte a resicabányai Szentháromság-plébánia

0
1448
A közösség Pál József Csaba megyés püspök jelenlétében ünnepelte a plébánia létrejöttének 20. évfordulóját. Fotók: a temesvári egyházmegye honlapja

A resicabánya-govondári közösség július 25-én, szombaton Pál József Csaba megyés püspök jelenlétében ünnepelte a plébánia létrejöttének 20. évfordulóját. Az egyházközséget 2000-ben Roos Márton püspök alapította Resicabányán, a Lunca Bârzavei negyedben (amit a helyiek Govândari-nak, Govondárnak neveznek), a város második plébániájaként.

Szentbeszédében Pál József Csaba megyés püspök felelevenítette a plébánia alapításának körülményeit, az első közösségi ház kialakítását, amely megalapozta a kommunista diktatúra utáni első keresztény közösség létrejöttét ebben a városnegyedben. A főpásztor, aki abban az időben resicabányai plébánosként a fent nevezett kerületben élő katolikusok lelkipásztora is volt, megemlítette, hogy a Szent Ferenc és Klára kápolnával rendelkező, 2000. szeptember 1-jén alapított plébánia Újszentes után (alapítva 1992-ben) a második egyházközség volt, amely az 1989-es változásokat követően jött létre.

Puskás Attila helyi plébános, valamint a közösség képviselői a főpásztort német, magyar és román nyelven üdvözölték a szentmise kezdetén. Az évfordulós ünnepségen jelen volt és a szentmisén koncelebrált Dumitresc Mihai Titi főesperes, lugosi plébános, Pălie Veniamin esperes, a resicabányai Havas Boldogasszony plébánosa, Jäger Martin stájerlakaninai plébános, Matieș Marin karánsebesi plébános, Irimiciuc Alin Emil boksánbányai plébános, Toman Zoltán temesvári lelkipásztor, valamint Pop Ovidiu resicabányai görögkatolikus parókus. A liturgia zenei szolgálatában a helyi templomi énekkar mellett közreműködtek a Sabin Păuța Művészeti Líceum tanárai Mihai Cristea irányításával.

A szentmise végén a közösség előtt bemutatták a stájerlakaninai származású Mario Karnelt, a gyulafehérvári papnevelő intézet leendő hallgatóját.

Az ünnepi liturgián nagy számban vettek részt fiatalok és fiatal családok, ami a plébánia vitalitását tükrözi.

A szentmise záróakkordjaként az ünneplő egyházközség egy olyan zenedarabot ajánlott a főpásztornak, amelynek középpontjában a püspöki jelmondat áll: Tartsd meg őket a nevedben (Jn 17,11). A zeneművet Mihai Cristea, a Szentháromság-templom kántora és Cristian Roșoagă orgonista, zenetanár szerezte.

Forrás: Erwin Josef Ţigla/Temesvári egyházmegye