Óriási öröm volt látni, hogy az egész világ imádkozik

0
1790
Fotó: iec2020

Több tízezer hívő imádkozott együtt szerte a világon templomokban, kápolnákban – és otthonról is sokan bekapcsolódtak – június 13-án a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve, ez volt a hatodik ilyen szentségimádási és imaalkalom.

A résztvevő országok és helyszínek száma is jóval meghaladta az eddigieket, 70 országból, több mint 1300 helyszínről több tízezer imádkozó csatlakozott többek között Qatarból, Grönlandról, de a résztvevő országok között találjuk Kínát, Kazahsztánt, Benint, Izlandot, Burundit, Új-Zélandot, Bolíviát, és számos más országot is.

A szervezők nagy örömére bekapcsolódott az előző két Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak helyet adó város, Cebu City és Dublin hívő közössége is. Különösen aktívak voltak az anyaország határain kívül élő magyarok, Erdélyből, Vajdaságból és a Felvidékről is sokan csatlakoztak.

Az elmúlt hónapok eseményei után igen szívbe markoló volt olvasni az egyik olaszországi résztvevő levelét, aki egy kápolnában imádkozott: „Nagy örömmel, elkötelezettséggel és lelkesedéssel csatlakoztunk. A mi kis örökimádó kápolnánk mindenkinek lehetőséget kínál, hogy találkozzon az Úrral. Június 13-án csendes imát mondtunk a jövő évi eucharisztikus kongresszusért. Az egyes emberek személyes imái mellett óránként volt egy közösségi pillanat, amikor egy-egy testvérünk beszélt arról, hogyan tért meg, milyen a kapcsolata a szentségi Jézussal. Az esti órákban volt imádságunk befejező része, elmélkedéseket olvastunk, énekeltünk, énekelve imádkoztunk. Folyamatosan követtük a honlapon a térképet, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy tudatosítsuk, milyen sok testvérünkkel imádkozunk egyszerre most ezekben az órákban szerte a világon! Óriási örömet jelentett számunkra látni, hogy az egész világ imádkozik az Úrhoz! Ez a mi szívünkben is megerősítette a hitet és a szeretetet!”

Pálos nővérek

„Fölbecsülhetetlen kincs az Eucharisztia: nemcsak ünneplése kapcsol a kegyelem forrásához, hanem az is, amikor szentmisén kívül időzünk Nála” – idézhetjük fel a 100 éve született Szent II. János Pál pápa szavait. Az Oltáriszentség előtt eltöltött idő – azon túl, hogy az eucharisztikus kongresszusra való felkészülés újabb állomását adja – olyan kegyelmeket hordoz, amelyek túlmutatnak emberi szándékainkon, törekvéseinken.

Erdő Péter bíboros így nyilatkozott a szentségimádási lánccal kapcsolatban: „Jézus Krisztus megígérte, hogy velünk lesz minden nap, a világ végezetéig. Velünk van tanításában, kegyelmében, szentségeiben, de különösen velünk van az Eucharisztia ünneplésében és az Oltáriszentségben, melyet szentmisén kívül is imádattal veszünk körül.”

A szentségimádási lánc folytatódik. A szervezők a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve 2020. november 21-én, a Krisztus Király ünnepe előtti szombaton hívják imádkozni legközelebb a hívőket.

Forrás: iec2020.hu