Páduai elítéltek írják a nagypénteki Via Crucis elmélkedéseit

0
1044
Fotó: vaticannews.va

Idén a páduai „Due Palazzi” börtönlelkészség tagjai készítik a Colosseumnál nagypénteken este Ferenc pápa vezetésével megtartásra kerülő keresztúti ájtatosság 14 stációjának elmélkedéseit. A hírt a pápa jelentette be az „Il Mattino di Padova” c. napilapban a Veneto tartományban élőkhöz szóló levelében. „A börtönt választottam, hogy időnként a legutolsók mutassák nekünk az utat” – fogalmaz a pápa.

Az első alkalommal elítéltekre bízott elmélkedések ún. „kórusművek”, amelyek a börtön világának számos szereplőjét egyesítik: az áldozatot, a fogvatartottat, a börtönőrt, az önkéntest, az elítélt családját, a bírót, a pedagógust, az egyházat, az ártatlant, akit alkalmanként igazságtalanul vádolnak meg. Ezek a különböző helyzetek széles palettáját tükrözik. A pápát meghatották az elmélkedések szövegei és belép történetükbe, a hibát elkövetett fél testvérévé válik és azé is, aki melléjük áll a felfelé vezető úton.

Simogatás a szenvedés e napjaiban

Ferenc pápa hangsúlyozza levelében, hogy azért a páduai újság oldalán jelentette be a hírt, hogy ez is egy simogatás legyen a szenvedés e napjaiban. Annak a reményének ad hangot, hogy ez a simogatás Páduából kiterjed a többi városra is. Olaszország szenved és megtapasztalja a halált a koronavírus miatt. Ezért a pápa kifejezi lelki közelségét és imáját az egész lakosságnak a keresztény remény lelkületében.

Pádua az Önkéntesség európai fővárosa 2020-ban

Abból a tényből kiindulva, hogy Pádua az Önkéntesség európai fővárosa 2020-ban, a pápa a jószándékra buzdít, amely mindig egységben van az erős felelősségérzettel és az együttműködési szándékkal az illetés hatóságok irányába. Ezáltal egy hozzáadott értékké válik, amelyre a világnak nagy szüksége van. Ferenc pápa ezen túl felhívja a figyelmet levelében, hogy ne selejtezzük le a legvédtelenebb embereket, mert senkitől nem vonhatjuk meg a figyelem szeretetteljes tekintetét és a jóság gesztusát. A másik ember fontos attól függetlenül, hogy milyen élethelyzetben találja magát. Nem véletlen, hogy Pádua az „Egyesítsük ismét közösen Olaszországot” mottót választotta az Önkéntesség európai fővárosa évére azzal a kísértéssel szemben, hogy az egyesítés helyett inkább szétválasszák.

Köszönet és áldás a koronavírus ellen küzdőknek

Levele végén Ferenc pápa köszönetet mond mindenkinek, aki ezekben a napokban elkötelezetten küzd a koronavírus ellen, mindenekelőtt az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak. Áldását küldi azokra, akik ebben az időszakban elvesztettek egy szeretett személyt, továbbá az idősekre, a betegekre, a fogvatartottakra és azokra is, akiket az akadályoztatás miatt nem tudnak vigasztalni egy személyes látogatással.

Forrás: vaticannews.va (Somogyi Viktória)

MEGOSZTÁS