A nagypeleskei Istenszülő-ikon másolatával ajándékozták meg Ferenc pápát

0
1317
Fotók: Osservatore Romano

Január 15-én, Ferenc pápa szerdai általános kihallgatása végén Pallai Béla nagypeleskei parókus és dr. Pákozdi István budapesti egyetemi lelkész átadták a pápának a nagypeleskei Istenszülő-ikon kisebb másolatát. Mivel a szentatya romániai látogatása során északnyugatra nem jutott el, a magyar görögkatolikus Partium ajándékát ezúttal kapta meg. A pápa érdeklődve hallgatta, hogy az ikon hidat képez magyarok és románok, nyugati és keleti szertartású hívek között.

A szentképet még 2010-ben fedezte fel a parókus a templom padlásán. Igen rossz állapota miatt Budapesten restaurálták és 2012-ben visszakerült a Szatmárnémeti közelében lévő kis falucska magyar görögkatolikus templomába. Azóta a hívek messze földről látogatják, és számos imameghallgatást jegyeznek az ikonnál elmondott imádságok hatására.

A szentkép az 1700-as évekből származik, a település egykori temploma ikonosztázának része volt, majd sok ideig a templom padlásán hányódott. 1907-ben, az új ikonosztáz vásárlásakor megpróbálták restaurálni, de akkor nem vállalták, majd bő 100 évvel később Seres Tamás diplomamunkaként helyreállította, és kiállították Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban, valamint Keszthelyen a Festetics kastélyban. Hazaérkezve egy külön emelvényre került. Időközben a templom második képfalát is, nagyrészt a magyar és részben a román kormány támogatásával restaurálták és, ahogy 2012-ben az újjá varázsolt ikont, 2019-ben az ikonosztázt is Vasile Bizău máramarosi megyés püspök áldotta meg. Az ikonosztáz szenteléséről ITT olvashatnak.

A Nagypeleskén őrzött, 1700-as évekből származó ikon, közvetítő erővel bír múlt és jelen között, hidat képez kelet és nyugat között, illetve elősegíti románok és magyarok békés együttélését. A kegykép másolatának átadása egyben visszatekintést is jelentett a pápa romániai látogatására, amelyet nem felejtett el, és elmondása szerint továbbra is imáiba foglal. E rövid találkozó végén a pápa áldását adta a parókus által vezetett egyházközségre, a templomfelújításra, a parókus családjára és a partiumi magyar görögkatolikusokra. 2020-ban Nagypeleskéről zarándoklatot szerveznek a híveknek Budapestre és Rómába, ennek előkészítése kapcsán jutott el most az ikon kisebb másolata a Vatikánba. A készülőfélben lévő, méretarányos, festett ikon az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus év emlékére a hívek részéről lesz ajándék a pápának.

ifj. Pallai Béla görögkatolikus parókus