Tűzzománc-fesztivál

0
1803
Fotó: Bányay-Kedves Krisztina

A kolozsvári Szent Mihály-plébániához tartozó Ars Sacra Claudiopolitana kiállítótérben decemberben a tűzzománc került a központba: hat hivatásos művész együtt állítja ki művészi termése legjavát. Ugyanott háromnapos műhelymunkát szerveztek az érdeklődőknek, ahol művészek és amatőrök, érdeklődők kóstolhattak és tanulhattak bele e különleges technika rejtelmeibe, ezáltal a kreatív munkába a művészek vezetésével.

Az Ars Sacra Claudiopolitana a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Orosz Kultúrközpontjának támogatásával tudta az eseményt megszervezni, a megnyitón felszólalt Bartalis Bán Judit, e központ vezetője.

A Kolozsváron élő, oroszországi születésű Vdovkina Anastasia tavaszi egyéni tárlata, majd Nagy Enikő őszi, tűzzománc alkotásokat is felvonultató kiállítása után most Aleksandrova Olga (Franciaország), Egri András (Románia), Erokhova Olga (Oroszország), Nagy Enikő (Románia), Tóth Szvetlána (Magyarország), Vdovkina Anastasia (Románia) közös kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítókat Egri István üvegművész mutatta be és méltatta a megnyitón, ahol közreműködött Berezovschi Adriana énekesnő és Morgenstern Cabiria színiakadémiai hallgató.

Vdovkina Anastasia arról beszélt, hogy a kiállításon különböző technikákkal készült alkotásokat láthat a látogató, az alkotók más-más iskolát képviselnek, más és más korosztályhoz tartoznak. A tárlatlátogató egyben arról is meggyőződhet, hogy a tűzzománc-technika lehetőségei határtalanok. A kiállításon vannak ugyanis apró képek, ékszerek, ikonok, és több nagyméretű, dekoratív alkotások, kompozíció is.

A kiállítótér házigazdája, Nagy Emőke szervezte a háromnapos műhelymunkát, mesterkurzust a kiállító művészek vezetésével, amely tűzzománc-fesztivállá bővítette az eseményt.

A tárlat 2020. január 24-ig látogatható, hétfőtől csütörtökig 12 és 16, pénteken 10 és 12 óra között az Ars Sacra Claudiopolitana egyházművészeti kiállítótérben (Szentegyház/I. Maniu utca 4. szám).

Fotók: Bányay-Kedves Krisztina, Bodó Márta