Folytatódik a sziámi ikerpáron végzett műtétsorozat: a helyreállításnál tartanak

0
1599
Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott, fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár Operation Freedom (Szabadság Hadművelet) elnevezésű műtétsorozata folytatódik: a hároméves kislányok, Rabeya és Rukaya december 3-án és 4-én rekonstrukciós műtéteken estek át Bangladesben.

Rukaya koponyacsontpótláson esett át december 3-án. A műtétet Csókay András és Valálik István idegsebész, illetve Pataki Gergely plasztikai sebész végezte. A kislánynál szeptember elején, a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar következtében. Az ebből adódó szövődmények kapcsán az addig folyamatosan javuló, a tudathatárt elérő gyermek állapota jelentősen romlott, de október végén már ő is elhagyhatta az intenzív osztályt, és azóta ismét folyamatos javulás jeleit mutatja. Állapota a műtét után stabil, azonban a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat továbbra sem tehető.

Rabeya hajas fejbőre alá további speciális öntáguló szövettágítókat ültetett be december 4-én Pataki Gergely és Csókay András, hogy a fokozatos tágítással nyert szövetek elősegítsék a 2020 első felében tervezett koponyacsontpótlást. Az orvosok hegplasztikát és saját zsírral történő hegkezelést is végeztek a kislányon, akinek a műtét utáni állapota szintén stabil.

Rabeya az augusztus 2-án zárult 33 órás maratoni végső szétválasztás után öt nappal magához tért, s azóta fejlődik, beszél, játszik, és már önállóan lábra tud állni. Az ikrek fejbőre alá korábban is került szövettágító implantátumrendszer Pataki Gergely vezetésével, mégpedig január 25-én, a műtétsorozat Magyarországon zajlott plasztikai sebészeti szakasza során, amelyet akkor féléves hazai tágítási időszak követett a végső szétválasztáskor keletkező szövethiány fedésére.

A műtétek aneszteziológiai és intenzív terápiás szakmai vezetője Csapody Marcell volt. A következő beavatkozásra előreláthatólag a jövő év első felében kerül sor.

Az ikrek szétválasztó műtétsorozata, a magyar szervezésű Operation Freedom negyedik szakaszához tartozik még az ikrek rehabilitációja, amelyhez a csapat gyermekrehabilitációs szakorvosa, Csohány Ágnes, valamint gyermekklinikai szakpszichológusa, Császár Zsuzsanna mellett segítséget nyújt a Semmelweis Egyetem Pető András Karának jelenleg is Dakkában tartózkodó konduktora, Sirályné Hardi Margit is.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, immáron 15 évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység és hétévnyi bangladesi missziós munka után, amely mind a tudományos-szakmai felkészültség és a hit egyensúlyán alapszik. A csapat továbbra is rendkívül hálás a kapott lelki támogatásért.

Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány; Magyar Kurír