Merénylet Burkina Fasóban: A pápa a vallásközi párbeszédre szólít

0
1194
Fotók: Vatican News.

A szerdai általános audiencia végén Ferenc pápa erőteljes felhívást intézett Burkina Faso békéjéért, amelyet visszatérően erőszakos cselekedetek törnek meg, s ahol a közelmúltban egy merénylet közel száz ember életét követelte.

Egy bányászkonvoj elleni támadásra utalva a pápa az egyik legszegényebb afrikai állam, Burkina Faso felé fordította figyelmét, ahol egy ideje iszlám szélsőséges csoportok garázdálkodnak. Az Úr békéjét kérte az áldozatokra, a sebesültekre, a kitelepítettekre és mindazokra, akiket e dráma sújt, majd párbeszédre szólított mindenkit. „Felhívást intézek azért, hogy ne hagyják védelem nélkül a legkiszolgáltatottabb embereket. Bátorítom a polgári és vallási vezetőket és minden jóakaratú embert, hogy sokszorozzák meg erőfeszítéseiket az Abu-Dzabiban aláírt emberi testvériségről szóló dokumentum szellemében, hogy előmozdítsák a vallásközi párbeszédet és az egyetértést.

Burkina Fasóban 26 etnikai csoport él, amelyek 65 helyi nyelvet beszélnek. Az ország döntően muzulmán vallású, és korábban viszonylagos stabilitás jellemezte. Az utóbbi években azonban beszivárogtak iszlám szélsőséges csoportok, és megkezdődtek a merényletek. Az így kialakult bizonytalan helyzet miatt eddig majdnem 500 ezer ember hagyta el lakóhelyét.

Forrás: Vatican News