2019. október 26., szombat

0
847

EVANGÉLIUM

Abban az időben odajött Jézushoz néhány ember, s azokról a galileaiakról hozott hírt, akiknek vérét Pilátus az áldozat vérével vegyítette.
Erre Jézus megjegyezte: „Azt hiszitek, hogy ezek a galileaiak bűnösebbek voltak, mint a többi galileai, mivel így jártak? Mondom nektek: nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, éppúgy elvesztek ti is mindnyájan. Vagy azt gondoljátok, hogy az a tizennyolc ember, akire rádőlt Siloámban a torony és megölte őket, bűnösebbek voltak a Jeruzsálemben élő többi embernél? Mondom nektek: nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, éppúgy elvesztek ti is mindnyájan.”
Aztán egy példabeszédet mondott. „Egy embernek fügefa volt a szőlőjében. Kiment, gyümölcsöt keresett rajta, de nem talált. Erre így szólt vincellérjéhez: »Idejárok három év óta, hogy gyümölcsöt keressek ezen a fügefán, de nem találok. Vágd ki! Miért foglalja itt a helyet?« De az így válaszolt: »Uram, hagyd meg még az idén. Körülásom és megtrágyázom, hátha terem majd jövőre. Ha mégsem, akkor kivághatod.«”
(Lk 13,1-9)

Bűnbánatra hív Jézus. Sőt, még többet kér tőlünk, mégpedig azt, hogy ne akarjunk takarózni mások bűnösségével, mert attól a mi bűnünk nem lesz kisebb. Magunkat vizsgáljuk meg, és tartsunk bűnbánatot. Jézus azt kéri, hogy változtassuk meg az életünket, akarjunk úgy élni, mint ahogy ő élt. Terméketlen fügefa vagy? Azt akarod, hogy kivágjanak? Jézus nem akarja. Ő azt akarja, hogy élj és boldog légy! Tegyél érte!

Barta Barnabás plébános (Mezőpetri)

MEGOSZTÁS