Orgonafesztivál Váradszöllősön

0
1312
Fotó: Bihari Napló

Orgonafesztivál helyszínéül szolgál a váradszöllősi Szentháromság plébániatemplom szeptember 7. és október 25 között. Az egyházközség számára az öröm időszaka ez, mert tíz évvel ezelőtt egy régi, elérhetetlennek tűnő álom valósult meg: 2009 óta különleges orgona hangja kíséri a hétköznapi és ünnepi liturgiát.

A kiváló hangszer Pécsett készült Budavári Attila orgonaépítő műhelyében és az elmúlt évtizedben nagyon sok örömet szerzett úgy az előadóművészeknek, mint a zenekedvelőknek. A templom közel száz koncertnek biztosított helyet.

A koncertsorozat olyan művészek és támogatók szellemi és anyagi hozzájárulásával jöhetett létre, akik szívügyüknek érzik az igényes zene szeretetének és művelésének népszerűsítését. Pénteken, szeptember 20-án két előadóművész játékát élvezhette az érdeklődő közönség – adta hírül a nagyváradi egyházmegye hírportálja. Józsa Domok-orgonajátéka mellett Nagy Judit Noémi énekében gyönyörködhettek a résztvevők. Mindkét előadó küldetésének vallja a komolyzene és az egyházzene értékeinek tolmácsolását, amelyen keresztül Istenhez kapcsolódhatunk.

Fotó: Hirek.varad.org

A repertoárban szereplő művek is a fellépők hitvallásáról tesznek tanúbizonyságot, akiknek előadásmódjából tisztán kitűnik, hogy érzik, tudják: egy zeneművet nem elég csupán előadni. A zenész értelmez, láttat, játékában tükröződik személyes kapcsolata a művel, célja nem a szereplés, hanem a szolgálat, az együtt emelkedés a közönséggel. A zenekedvelő közönség Bach, Händel, Mozart, Gárdonyi Zoltán, Bartholdy műveket hallott.

A világban a zene mindenkor a kifejezés kulcsfontosságú eszköze, amely összekötő kapocs föld és ég között. A koncertsorozat célja megismertetni és közel hozni a résztvevőkhöz az orgona és a komolyzene csodálatos világát. A következő alkalom szeptember 27-én, pénteken lesz, amikor Costea Marcel Octav, bukaresti orgonaművész örvendezteti meg játékával az érdeklődőket.

Szlopp Bernadette