Nevelési konferencia erdélyi helyszíneken

0
243
• Fotók: Marianum - Szováta/Facebook

A Boldogasszony Iskolanővérek magyar tartománya négy nagy iskolát működtet Magyarországon, emellett Délvidéken és Erdélyben is foglalkoznak az ifjúság nevelésével.

A gyökerekhez való hűség eredményezte azt a 15 évvel ezelőtti lépést, mely a Székelyföldre hozta az iskolanővéreket. 2004. szeptember 8.-án érkeztek Szovátára, és kezdtek el tanítani Kodály Zoltán szellemében Szovátán, valamint a környező falvakban. A kolozsvári Marianum szellemisége, lelkisége minta számukra, ezért lett a szovátai központ neve is: Marianum.

A két Marianumot kapcsolta össze a Boldogasszony Iskolanővérek VI. Nevelési Konferenciája, ahová az idén 260 pedagógus látogatott el: azok az óvónők, tanítók, tanárok, nővérek, akik a szerzetesközösség által fenntartott intézményekben dolgoznak. Már hatodik alkalommal szervezi meg a tartomány a nevelési konferenciát valamelyik szolgálati helyen. Idén Erdélyre esett a választás. Mozgó konferenciaként több helyen is zajlottak az események: Kolozsvár, Marosvásárhely, Szováta helyszínekkel, előadásokkal, műhelymunkákkal, találkozásokkal, beszélgetésekkel.

A program Kolozsváron kezdődött az egykori Marianumban, amely ma a BBTE Filológia Karának ad helyet, és a kolozsvári program teljes egészében a magyar tanszék és az iskolanővérek közös szervezésében zajlott. Ehhez nagy segítséget nyújtottak a kar vezetői, Szabó Levente dékánhelyettes, valamint Gábor Csilla egyetemi tanár. A programban szerepelt Laczkó Vass Róbert Kányádi-versekből összeállított előadása, Hegyeli Attila a csángóföldi magyar nyelvtanítás mostani  helyzetéről számolt be. Gábor Csilla és Bodó Márta előadása után tematikus műhelyeken igyekeztek a különféle szakos tanárokat megszólítani: volt fizika (Nagy László és Nagy Csilla), matematika (Szilágyi Judit), történelem (Tamási Zsolt) témájú műhely, ugyanakkor a tanárok lelki töltekezésére szolgáló Kett-módszeres műhely is (Veres Stelian kolozsvári plébánoshelyettes vezetésével). Az érdeklődők a magyar tanítás erdélyi módszereit, tantervét, a katolikus média helyzetét is megismerhették, és kulturális sétán vehettek részt a város kincseinek egy részét megtekintve.

A konferencia második napja utazással kezdődött, a résztvevők Kolozsvárról Marosvásárhelyre indultak. Itt a város talán legimpozánsabb épületében, a szecessziós Kultúrpalotában folytatódtak az események, ahol Jakabos Barnabás jezsuita atya várta őket. A résztvevők szerint akár lelkigyakorlatnak is beillő, ugyanakkor sok humorral fűszerezett tanításának középpontjában a találkozások álltak. Munkájukhoz, a hétköznapokhoz, társas kapcsolataikhoz sok fogódzót kaptak. Az épületen belül egy másik helyszínen Petra nővér tartott ismertetőt a konferencia óvópedagógus résztvevőinek a székely népballadákról. A délelőtti program a vártemplom és a marosvásárhelyi vár környékén való sétával ért véget, innen az autóbuszok a konferecia következő helyszínét Szovátát vették célba. A résztvevők autóbuszaiba beültek a helyi vállalkozó szülők, öregdiákok, tanítók, akik az utazás alatt meséltek Erdélyről, a Nyárádmentéről, az iskolanővérek tevékenységéről, sorsokról, sőt népdalt is tanítottak a magyarországi pedagógusoknak.

Szovátára érkezvén már végigjárták azt az utat, amit az iskolanővérek 15 éve szinte naponta megtesznek, amikor a felső-nyárádmenti falvakba járnak ki tanítani.

A konferencia a szovátai templomban bemutatott szentmisével folytatódott, melyen Lobmayer M. Judit tartományfőnök meghívására Csaba testvér prédikált, lelkesítve, buzdítva a pedagógusokat. A szentmisét követően a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági Kar ajándékozta meg a vendégeket néhány gyönyörű kórusművel. A mise végén a tartományfőnöknő köszönte meg Csaba testvérnek, hogy immár 15 éve áll a szovátai iskolanővérek és a gyerekek mellett, illetve Tornay Krisztina Petra nővérnek, a konferencia főszervezőjének mondott köszönetet.

Ezt követően a több száz résztvevő felzarándokolt a három éve működő Marianum Házba, ahol a szülők, vendéglátó házigazdák által gondosan előkészített „terülj, terülj, asztalkám” várta őket helyi finomságokkal. A vendég pedagógusok nemcsak a szívvel-lélekkel készített falatozásért voltak nagyon hálásak, hanem a domboldalról kitáruló csodaszép sóvidéki táj is elvarázsolta őket. Itt műhely munkára hívták meg a pedagógusokat. Lehetőség volt beszélgetni a misszió alapítóival, Nagy Éva Vera nővérrel és Czakó Gabi nénivel, illetve régi diákok is meséltek az elmúlt 15 évről, de népdalbemutatóra és népdaltanulásra is volt lehetőség. A Marianum Ház udvarán és kertjében a székely népviseletekkel is találkozhattak, valamint hajfonásra, szalmadísz készítésre is voltak kialakított helyszínek. A különböző programok mellett sokan választották, a csendes meditálást, szemlélődést és a helyiekkel, önkéntesekkel való beszélgetést, ismerkedést is.

Külön ajándéka volt a Fennvalónak a gyors frissítő zápor, s az azt követő gyönyörű szivárvány, amely talán sokak számára a mennyországot idézte meg.

A konferencia és az iskolanővérek magyar tartományának 160 éves jubileumi éve a korondi bögrékbe töltött borral való koccintással, Fülöp László szovátai polgármester kedves szavaival és Reményik Sándor Jubileumra című versével ért véget.

Lokodi Anna

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here