2019. augusztus 12., hétfő

0
777

EVANGÉLIUM

Galileai útjuk során Jézus ezt mondta tanítványainak:
„Az Emberfiát az emberek kezébe fogják adni. Megölik őt, de harmadnapra feltámad.” Erre a tanítványok igen elszomorodtak.
Amikor Kafarnaumba érkeztek, az adószedők Péterhez fordultak, és megkérdezték: „A ti Mesteretek nem fizet templomadót?” – „De igen” – felelte. Amikor belépett a házba, Jézus megelőzte őt kérdésével: „Mit gondolsz, Simon, a földi királyok kitől szednek vámot vagy adót, fiaiktól vagy az idegenektől?” „Az idegenektől” – felelte Péter. Erre Jézus így szólt: „A fiak tehát mentesek. De hogy meg ne botránkoztassuk őket, menj ki a tóra, vess horgot, és az első halat, amelyik ráakad, húzd ki! Nyisd ki a száját: találsz benne egy pénzdarabot. Vedd ki és add oda nekik értem és érted!”
(Mt 17,22-27)

Jézus önmagát elsősorban az apostoloknak mutatja meg. Az ő küldetésük, hogy továbbadják a kapott élet-lehetőségeket, élet-ajándékokat. Az evangéliumban Jézus a saját szenvedéséről és kereszthaláláról is beszél és eleget tesz zsidó kötelességének azzal, hogy kifizeti a ráeső adópénzt. Jézus nem keres kibúvót, eleget tesz a kért elvárásoknak. Mi gyakran kibúvókat keresünk elmagyarázva, hogy ezt és azt miért nem kell megtenni. Jézus sosem volt ilyen és stílusát sem változtatta meg. Feladatunk, küldetésünk, hogy Krisztus-követők legyünk és maradjunk.

Csíki Szabolcs plébános

MEGOSZTÁS