Ivói élmények

„Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük” Mt, 7,12

0
1847
• Fotók: Bartalis Szilárd

A gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánia ifjúsági tábort szervezett Ivóban, július 8-12 között, melyen részt vett 60 fiatal és 10 felnőtt. A tábor szervezői: Portik Hegyi Kelemen plébános, Tusa Marika katekéta, Csergő Csilla óvónő, Bodnár Sándor fokolarino (a Mária Művének romániai férfi felelőse) voltak.

A tábor mottója: „Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük” Mt, 7,12. Ez alapján igyekeztünk élni, játszani, együtt lenni. A tábor témája a hivatás volt, ami a gyulafehérvári főegyházmegyében az év témája is. A fiatalok számára különösen fontos, hogy megtalálják hivatásukat, felismerjék Isten akaratát életükben. Ezt szolgálták az előadások, tapasztalatok.

Az első előadást Domokos Tamás munkaadó és Balázs Penksza László munkavállaló, mindketten házas fokolarinok. Az előadás főbb gondolatai a következők voltak:
A hivatás Istentől van, Ő hív mindannyiunkat valamire, de ezzel párhuzamosan küld is, tehát küldetésünk is van. A mi igenünk válasz az Ő hívására. A hivatás három összetevője: önismeret, a képzési lehetőségek rendszere és a pályaismeret.
A munka az életünk alapját képezi. Fontos felismerni, hogy mi az a munkakör, ami vonz, és megvannak hozzá a képességeink annak elvégzésére. Ne keressük mindig a könnyebb munkát. Egy könnyű és nehéz munka közül érdemes a nehezebbet választani, és ennek meglesznek a gyümölcsei. Szent Benedek apát Európa fővédőszentje biztat: „Imádkozzál és dolgozzál!”
A szolgálatkészség segít, hogy a munkánk igazi szolgálat legyen mások számára.
Az áldozatkészség megkönnyíti, hogy az áldozatot örömmel tudjunk vállalni, és le tudjunk mondani vágyainkról mások javára. Ne a magunk javát keressük, hanem a másét is.
Az életet érdemes jól élni. Életet adjunk az éveknek, és ne éveket az életnek. Jól megélve a jelen pillanatot, tudunk boldog életet élni.
Az öröm nagyon fontos az életünkben. Mindent, amit teszünk örömmel és lelkesen tegyünk. Így leszünk képesek hívatásunkat jól teljesíteni, értelmes életet élni és másokat boldoggá tenni.

A második előadása szerelemről és párkapcsolatról szólt. Az előadók Lőrincz Bea és Csúcs Endre voltak, akik jelenleg jegyesek és nyáron lesz az esküvőjük. Saját tapasztalataikat mesélték el, hogyan lehet tisztaságban megmaradni egy párkapcsolatban, és hogyan készülnek ők a házasságra. Sok ötletet mondtak el a fiataloknak, hogyan lehet együtt jól kihasználni az időt, annak érdekében, hogy mindkettőjük számára hasznos legyen. A csoportmunka keretében három csoport arról kellett írjon, hogy miért érdemes egy párkapcsolatban tisztaságban megmaradni, a másik három viszont arról kellett írjon, hogy mit mondanak azok, akik az ellenkezőjét vallják, miért nem kell megtartóztatni magunkat a házasság előtti nemi kapcsolattól. A csoportok beszámoltak, és közösen megbeszélték, hogy milyen előnyök és hátrányok származhatnak mindkét esetben. Ezután jöttek a fiatalok kérdései és az előadók, valamint a felnőttek válaszai.

A harmadik előadás szintén a hivatás témáját boncolgatta. Előadó Szabadkai Gergő Magyarországról, aki teológiai hallgató. Előadásában elmondta, hogy a hivatás Isten ajándéka. A hivatás azt jelenti, hogy Istennel együtt döntök életem sorsáról, mely Isten rólam elképzelt terve. Alapdöntéseink: hogyan gondolkodunk életünkről, hogyan éjük meg a szeretetet, mit jelent számunkra a szép. Alapdöntéseinkből fakad az életdöntésünk, ami alapján, szabadon döntünk életünk sorsáról. Az előadó kiemelte az imádság fontosságát is, „szent huzatnak” nevezte, amely által Isten közelébe kerülhetünk. Kihangsúlyozta, hogy ki mint imádkozik, gondolkozik és beszél, úgy is él.

Ezután egyéni munka következett: egy levélírás Istennek, a következő szempontok alapján: Hol vagyok? Ki vagyok? Merre tartok? Milyen vagy számomra Istenem? Hol vagy jelen az én életemben? Mit kérek tőled? Bodnár Sándor értékes gondolatokkal folytatta tovább az előadást, saját hivatásával kapcsolatos élményeit és tapasztalatait osztotta meg velünk. Max Lucado – Értékes vagy! című rövidfilmjét néztük meg, amelyben megismertük önnön létünk legfontosabb jellemzőjét, azt, hogy a minket teremtő Isten számára értékesek vagyunk, mert Ő szeret minket. Olyannak, amilyenek vagyunk, mert Ő teremtett minket ilyennek.
A negyedik előadást Réti Hunor tartotta az alkohol és energia italok káros hatásairól. Részletesen kifejtette a kettő összhatásának rövid és hosszú távú következményeit. Külön kitért, hogy milyen hatásai vannak a májra és az idegrendszerre. Az előadás végig interaktív volt, a fiatalok folyamatosan kérdeztek.

A délutáni programokat nagyon érdekes sportjátékok alkották: frizbi, farkasrögbi, szállítógyűrű, vízvezeték, pókháló, híd. Három délután 2-2 játékot játszottak a csapatok, egymással versenyezve. Az első nap a játékvezetők a játék megkezdése előtt bemutatták a „Sport 4 Peace” dobókockát, amely a következőkre irányította a csapatok figyelmét:Játssz komolyan – add magadból a legjobbat! A legjobbat hozd ki önmagadból és élvezd a játékot. Játssz tisztességesen! Becsületesnek lenni önmagaddal szemben és a többiekkel szemben. Ne add fel soha! Tarts ki akkor is, ha nehéz. Figyelj oda másokra! Mindenkivel tisztelettel bánj: mindenki fontos! Örvendjünk együtt! Örülni más sikerének is, nem csak a sajátodnak. Tégy különbséget! Igazán nagy célokat, csak közösen érhetünk el.

Ezeket elsajátítva és figyelembe véve sokkal nagyobb volt az összhang, a csapatszellem, az egymásra figyelés, az alkalmazkodás, lemondás, a segítés, az öröm a csapatokon belül. Érdekes volt az eredmény, mind a hat csapat egy-egy játékban jeleskedett. Az esti programok is nagyon érdekesek és változatosak voltak. Különösen tetszett a fiataloknak a „Séta a múltba” című film megtekintése, és azt követő csoportmunka, amelyben közösen kitöltötték a filmmel kapcsolatos kérdéseket, és megosztották élményeiket. A szentségimádás külön lelki élmény volt mindenki számára. A különböző hangszerekkel kísért énekek és gyönyörű imák segítettek, hogy felfedezzük Isten közelségét és végtelen szeretetét.

A színes estre a csapatok egy-egy témával készültek, amelyet modern változatban mutattak be. Ezek a témák: A szeretet himnusz a fiatalok nyelvén, A tékozló fiú története az iskolában, A tékozló fiú bátyja története Gyergyószentmiklós felszegi részében, A kenyérszaporítás története a Téglagyárban (cigány negyed), Az elveszett bárány megtalálása a discoban, Az apostolok meghívása a nagyvárosból. A tábortűz és a Mihály László által bemutatott fényjáték megkoronázta ezeket a napokat.

Az utolsó napi kiértékelőn elhangzott a fiatalok részéről, hogy folytatni szeretnék a találkozást, és lehetőség szerint legyenek havonta programok, ahol folytatni lehet ezeket a játékokat, versenyeket, beszélgetéseket, akár más városokban is. Énekkel zártuk a programot, hálát adva a jó Istennek ezekért a napokért.

Csergő Csilla