Megáldották a járműveket Szent Kristóf emléknapja alkalmából

0
1276
Fotók: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

A Szent Kristóf emléknapjához (július 25.) legközelebbi vasárnapon, idén július 28-án a nagyváradi egyházmegye több közösségében megáldották a járműveket. Idén a biciklik sem maradtak ki.

Hogyha a múltban inkább csak gépjárművek megáldása volt szokásban, idén ilyen téren is beszélhetünk újításról, hiszen a Nagyvárad-Újvárosi templom előtti téren Pék Sándor esperes-plébános a délelőtti szentmise után az alternatív/bio járműveket áldotta meg, azaz kerékpárokat, rollereket és elektromos triciklit.

Szent Kristóf a harmadik évszázadban élt legendás alak, aki vértanúságot szenvedett hitéért. A huszadik században került a figyelem középpontjába, és vált elsősorban az utazók és a közlekedők védőszentjévé, hiszen ebben az időszakban fejlődött jelentősen az infrastruktúra és kezdett egyre nagyobb veszéllyel járni a közlekedés.

A nagyváradi székesegyházban az esti szentmisék után végezték el a járművek megáldásának szertartását – adta hírül a nagyváradi egyházmegye hírportálján. Az esőre való tekintettel, Fodor József általános helynök a templomban mondta el az imádságot, majd kivonult és szenteltvízzel meghintette a Kanonok Soron levő autókat. A székesegyház plébánosa hangsúlyozta, hogy előszeretettel keresünk pártfogót és közbenjárót akkor, amikor Istenhez folyamodunk. Gyakran nem is gondolunk arra, hogy utazás-vezetés közben mennyi gondot okozunk őrangyalainknak, hiszen ők is jelen vannak életünk minden pillanatában, őrködnek testi-lelki épségünk fölött.