Hordozzuk szívünkben Krisztus képmását

0
1419
Fotók: Palincas Erika

A Caritas szatmárnémeti és nagykárolyi idősklubjába járó nyugdíjasok keresztút bemutatásával készültek a kereszténység legnagyobb ünnepére.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szatmárnémeti Reménység Idősközpontja kedd délelőtt tartotta meg hagyományos húsvéti ünnepségét. A nyugdíjasok keresztutat mutattak be, a szent történet szereplőivé, Jézus kortársaivá válva. A klubtagok hamvazószerda óta készülnek a húsvéti műsorra – tudtuk meg a központot vezető Hauler Magdolnától. A felkészülésben Luczás Lóránt, a szatmárnémeti Szent Család plébánia plébánosa segített az időseknek. Luczás Lóránt mindig kedves vendég a Reménység Központban, ugyanis a pappá szentelése előtti időszakban aktívan bekapcsolódott az intézmény tevékenységébe, többek között a kulturális programok szervezésébe. Tekintettel a román ajkú klubtagokra, a keresztúti énekek és az egyes stációk történései magyar és román nyelven is elhangzottak.

Életünk minden napján…

Az ünnepi műsort követően a meghívott lelkészek szóltak az egybegyűltekhez. Román János Caritas-vezérigazgató, római katolikus lelkipásztor a keresztút 6. állomásán megjelenő Veronika személyéről beszélt. Veronika, mint bibliai személy nem létezik, a keresztútban jelenik meg, mint az az asszony, aki megtörli kendőjével Jézus arcát. Veronika valójában a hívő ember igazi képmása.

„A keresztútba – Veronikán keresztül – mi magunk lépünk be, mi magunk segítünk Krisztusnak, és mi magunk vagyunk azok, akiknek a kendőjén Jézus otthagyja az arcát” – fogalmazott a lelkipásztor azt kívánva a jelenlévőknek, legyenek igazi Veronikák, hordozzák szívükben Krisztus arcát. Sabo Petru ortodox pap szerint fontos, hogy a Jézus életéhez kötődő eseményekről minden évben megemlékezzünk, és még inkább az, hogy évről évre átéljük azokat az eseményeket. Arra buzdította az egybegyűlteket, hogy a keresztút kapcsán éljék át a feltámadást, de a kereszt hordozását is. A feltámadás ugyanis csak akkor történik meg valójában húsvétkor, ha magunkban hordozzuk Krisztus képmását.

Rácz Ervin református lelkész együttérzéssel beszélt a Notre-Dame katedrálist, a kereszténység szimbólumát sújtó tűzről, amelyet kakaskukorékolásként értelmezett, figyelmeztetést látva ebben a keresztény Európa számára, hogy ne csak keresztény Európa legyen, hanem szívben is Krisztushoz tartozó. Luczás Lóránt plébános arra kérte az időseket, legyenek Krisztus hordozói életükkel is, de főleg legbelül, a szívükben úgy a nagyböjt időszakában, mint húsvétkor, és életük minden napján.

Keresztút a kápolnánál

A Caritas nagykárolyi nappali idősközpontjának tagjai a Szentháromság kápolnánál járták be együtt Jézus szenvedésének és feltámadásának tizennégy állomását. Aki csak tehette, részt vett a keresztúton, köztük egy olyan klubtag is, aki alig pár hete komoly műtéten esett át. A nyugdíjasok mély átéléssel elevenítették fel a több mint kétezer évvel ezelőtti eseményeket, lélekben együtt hordozva a keresztet Jézussal, átélve szenvedéseit, örvendve feltámadásának.

Palincas Erika