Ministránsok, ha találkoznak

0
1539
Fotók: Józsa János

Három egymást követő szombaton átívelve hívta kirándulásra a ministránsokat a Szatmári Római Katolikus Püspökség ifjúsági irodája.

Itt vagyok, engem küldj (Iz 6,8) mottóval rendezték idén is a ministránszarándoklatokat. 2012-ben hívták először útra az egyházmegye különböző templomaiban oltárszolgálatot teljesítő fiatalokat: már akkor is az volt a cél, hogy lehetőséget adjanak nekik a találkozásra, a barátkozásra, a hitben és tudásban való fejlődésre. Március 23-án a Szatmári Főesperesség ministránsai látogattak Nagykárolyba, 30-án a Nagykárolyi Főesperesség ministránsai Nagybányára, április 6-án pedig a Máramarosi Főesperesség ministránsai Szatmárnémetibe.

A ministránsok minden esetben az adott városok templomait látogatták meg, a helyi plébános fogadta őket és beszélt nekik a közösségről, a liturgikus időről, bemutatta a templomot, válaszolt a kérdéseikre. A fiatalok mindenhol elmondtak egy imát és feladatot is kaptak, amit megoldva közelebb kerültek egy nagyobb rejtvény megfejtéséhez. A sétákban is gazdag napokat minden esetben szentmisével zárták. Idén mintegy 250 ministránst mozgatott meg a rendezvény. A fiatalok jól érezték magukat, hiszen ahogy minden alkalommal, ha ministránsok találkoznak, jutott idő a derűre, szórakozásra is. Hasonlóan értékes pillanatokat ígér a május 25-én, a mikolai Szűz Mária Királynő plébánián megrendezésre kerülő egyházmegyei ministránstalálkozó is.

Józsa János