Nagyböjti zengő énekszó

Huszonötödik dalosünnep a kantai templomban

0
898
Fotók: Fórika Balázs

„Kórusmuzsikától lesz hangos a kantai templom a hétvégén!” – így adta hírül a közösségi hálón a Kézdivásárhely-kantai római katolikus plébánia és a Pro Cantus Egyesület közös szervezésében megrendezett huszonötödik Felső-háromszéki kórusfesztivált. Így is történt.

A dalosünnep első napján, április 5-én, pénteken este hattól a világi kórusok mutatták be műsorukat. A házigazda kézdivásárhelyi Cantus kamarakórus mellett az anyaországi testvérkórus, a gyöngyösi Cantus Corvinus is fellépett Holló Erzsébet vezényletével, a Musica Mansueta kamarazenekar közreműködésével, Matinné Szabó Katalin koncertmester irányításával és Butykáné Bágyi Judit zongorakíséretével. Énekelt a sepsiszentgyörgyi Pro Musica kamarakórus Sipos Zoltán karnagy vezényletével, a Krisztus Király plébánia Laudate vegyeskara Lőfi Gellért irányításával és az ugyancsak sepsiszentgyörgyi Vox Humana kamarakórus is Szilágyi Zsolt Herbert karnagy vezetésével.

A változatos, színvonalas műsor után a kórusok közösen adták elő Kocsár Miklós Jubilate Deo című művét Holló Erzsébet vezényletével és Butykáné Bágyi Judit zongorakíséretével.

Háromszáz hang egyszerre

Szombaton, április 6-án 10 órától a házigazda, Vargha Béla főesperes a kórusaikat elkísérő plébánosokkal együtt celebrált ünnepi szentmiséjével kezdődött a templomi kórusok találkozója. A szentmise bevezetőjében felsorolt néhány ó- és újszövetségi részt, amelyek által az ének fontosságára világított rá. Elsősorban az Újszövetségből, Lukács evangéliumából kiemelte azokat a verseket, amelyekben angyali énekszó adja az emberek tudtára az örömhírt: előbb Szent János születésének, rögtön utána Jézus születésének hírét, amelyek az egyetemes zeneirodalom legszebb remekeit ihlették.

A szentmise után a házigazda Szentháromság-templom kórusa mellett fellépett a kézdialmási, az altorjai, az alsócsernátoni, a nyújtódi, az esztelneki, a szentkatolnai, az ozsdolai, a gelencei énekkar és a kézdiszentléleki Szakács Antal Vegyeskar. Énekelt még a kézdivásárhelyi Maassluis Nyugdíjasklub Rozmaring énekkara, a kézdivásárhelyi Hálaadás Református Dalárda és a Boldog Özséb énekkar. A kórusok által előadott két-két kórusszám után a már hagyományossá vált közös énektanulás következett, amelynek keretében egy ismeretlen, 15. századi olasz zeneszerző művét az Alta Trinitá beatát – a mű egy későbbi négyszólamú feldolgozását, amelyet Dobos László fordított magyarra – tanulták meg és adták elő mintegy háromszáz tagú, egyesített kórusként.

Zenei csemegék, újítások

Szombaton este hattól a gyöngyösi Cantus Corvinus jubileumi hangversenyére került sor. Az egyórás, nagyböjti koncert keretében Ray Overholttól – Ten thousand angels, Giambattista Pergolesi – Stabat Mater részletek hangzottak fel, J. S. Bach-tól – Jesu meine Freude, Pietro Mascagni – a Húsvéti kórus a Parasztbecsület című operából, illetve az Áldva áld az Isten engem című mű Johann Pachelbel Magnificat című szerzeménye mellett. A ritka zenei élményt nyújtó, lélekemelő előadást egyedivé tette a nagyböjti, liturgia-hűen megszerkesztett és felkonferált összekötő magyarázat. A műsor végén két dal erejéig a kézdivásárhelyi Cantus kamarakórus is csatlakozott a gyöngyösiekhez, előbb Szokolay Sándor Ima rontás ellen című művét, majd Kocsár Miklós Jubilate Deo című szerzeményét adták elő közösen.

Az események végén Vargha Béla főesperes-plébános egy-egy emléklapot, a Pro Cantus egyesület elnöke pedig egy Vetró András szobrászművész által készített és László Károly kerámiaművész által sokszorosított emlékplakettet nyújtott át a résztvevő együttesek vezetőinek.

A világi- és templomi kórusok egyaránt kiváló, gazdag, jól kimunkált repertoárral örvendeztették meg a közönséget, de észlelhető volt a kísérletező, újító szándék is: majdnem minden csapat olyan kórusművet is bemutatott, amelyet ezelőtt negyedszázaddal még nemigen hallhattunk. Mindez azt bizonyítja: érdemes volt elkezdeni, érdemes volt végigcsinálni, folytatása pedig egyenesen kötelező. Mind a világi, mind az egyházi kórusok hozzáállása, kitartása, a gyöngyösiek kiváló produkciója nem csak rangot adott az idei, huszonötödik (ezüst) ünnepnek, hanem be is aranyozta az. Deo Gratias!

Fórika Balázs

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here