Erdélyi egyházi személyeket tüntettek ki Budapesten

0
4194
Jakab Gábor pápai káplán, szentszéki tanácsos átveszi az elismerést/Fotó: Magyar Kurír

A külhoni, nemzetiségi és egyházi élet kiemelkedő képviselőinek tevékenységét ismerték el március 12-én, Budapesten. Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a március 15-i ünnepségeket megelőzően adta át a Magyar Arany Érdemkeresztet.

„Nincs még egy nép, amelyik arányait tekintve annyi Nobel-díjast adott a világnak, mint a magyarság, vagy annyi szentet a katolikus egyháznak, mint az Árpád-háziak” – mondta a miniszterelnök-helyettes az ünnepségen. Semjén Zsolt úgy fogalmazott: azok az eredmények, amelyeket a díjazottak elértek, nemcsak a kisebb közösségek számára jelentenek példát az élet bármely területén, hanem az egész magyarság, az egész nemzet számára – írja az MTI.

Számos magyarországi kitüntetett mellett Magyar Arany Érdemkereszttel ismerték el Bálint Emilnek, a csíkszeredai Szent Ágoston Plébánia plébánosának az erdélyi magyarság hitéletének gazdagításáért és nemzeti öntudatának megerősítéséért végzett odaadó szolgálatát – számol be az eseményről a Magyar Kurír. Kitüntették Csíki Dénes pápai káplánt, kanonokot, a Nyárádköszvényesi Római Katolikus Plébánia plébánosát a Márton Áron püspök mellett végzett titkári munkája, valamint a kommunista elnyomás éveiben Jakab Antal püspök, illetve Bálint Lajos és Jakubinyi György érsekek melletti több évtizedes szolgálata elismeréseként.

Jakab Gábor pápai káplán szentszéki tanácsos, a Kolozsvár-Kerekdombi Helyi Lelkészség plébánosa több évtizedes lelkipásztori szolgálata, a kommunista elnyomás idején Márton Áron püspök elvei mellett tanúsított kiállása, valamint az erdélyi katolikus sajtó újraszervezésében vállalt szerepe elismeréseként kapta meg az érdemkeresztet. A kitüntetéssel
Salamon Józsefnek, a Gyimesbükki Plébánia plébánosának a gyimesi magyarság identitásának és kultúrájának megőrzése érdekében végzett odaadó szolgálatát ismerték el a kitüntetéssel.