Szerelmes farsang

0
1736
Fotó: Palincas Erika

Vidáman telt a keddi nap a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szatmárnémeti Reménység idősklubjában. A központba járó nyugdíjasok farsangi jelmezekbe bújtak, és a szerelmesek napját is megünnepelték.

A Caritas Reménység Idősközpontjában egyszerre ünnepelték a farsangot és a Bálint-napot. A rendezvényt Hauler Magdolna intézményvezető nyitotta meg, aki sorra konferálta fel a mulatságos, meghökkentő, őszinte kacajra fakasztó figurákat. A jelmezbemutatót a bohóc kezdte, aztán érkezett az újságárus, a boszorkány, a katicabogár, az apáca, az éjszaka, Frédi és Vilma, a virágárus, a parasztlány, a plébános, a diszkókirálynő, az indián pár, a magyar leány és a mexikói zenész. A központ hűséges tagjai, Puiu Mircea és Margó egy rövid színjátékot adtak elő, ahogyan Marchiș Gheorghe (Gigi) és párja is. A jelmezes felvonulást egy titokzatos figura felbukkanása zárta: a negyedik testőré, aki végül felfedte kilétét – Román János Caritas-vezérigazgató volt ő, aki maga is osztozott az idősek örömében.

A Reménység idősközpontba sok nyugdíjas házaspár jár, olyanok is, akik épp a klubban találtak egymásra. A Bálint-nap, a szerelmesek ünnepe ezért kiemelt jelentőségű esemény minden évben a klubtagok számára. A farsang hajdanán a párválasztás időszaka is volt, valamint esküvői időszak, hiszen a húsvéti böjt ideje alatt nem tartottak esküvőket. Ezért a két esemény egyszerre történő megünneplése valójában a hagyományhoz is igazodik. A szerelem Isten ajándéka, ezért a Reménység klub nyugdíjasai igyekeznek minél tovább örülni neki.

Bálint-nap tiszteletére a nyolcvanas éveiben járó, de örökké fiatal Kruzlics János két gyönyörű magyar szerelmes nóta szövegét adta elő versben, majd a szerelmesek tánca következett, amelyet ezúttal tizenhárom pár járt el rózsaszín lufival a nyakban, ahogy illik. A nyugdíjasok nem feledkeztek meg a februárban születésnapjukat ünneplő Simon Ilonáról, Hutton Magdolnáról, Vajda Ilonáról és Szalay Erzsébetről sem, akik egy-egy szál fehér szegfűt és sok-sok puszit kaptak.

A megújulás, az újrakezdés minden ember életében fontos, az idősek esetében pedig, akik sokszor érzik úgy, hogy minden újabb életév egy ajándék, még inkább. A tegnapi farsangi bál jókedvre derítette a nyugdíjasokat, energiával töltötte fel őket, éreztette, hogy közeledik már az új tavasz, az új remény, a boldogság.

Palincas Erika