Együtt a korai fejlesztésért

0
1591
Fotó: Palincas Erika

A Prosperitas Vitae Egyesület a korai fejlesztés népszerűsítését és állami elfogadását tűzte ki célul. Az ennek érdekében megfogalmazott kérvény aláírásával bárki az ügy mellé állhat.

Hétfő délután kerekasztal-beszélgetés helyszíne volt a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet központi székhelye Szatmárnémetiben. A csíkszentmártoni Prosperitas Vitae Egyesület kezdeményezésére megszervezett eseményen 20 Szatmár megyei szakember és intézményvezető vett részt, akik 7 év alatti gyermekek számára nyújtanak egészségügyi, oktatási, szociális-gyermekvédelmi szolgáltatásokat.

Létfontosságú a gyermek korai fejlődésével foglalkozni

A résztvevőket a Caritas részéről Kósa Attila Kálmán szociális igazgató, valamint Román János vezérigazgató köszöntötte. Ezt követően a Prosperitas Vitae Egyesület elnöke, Sógor Enikő elmondta, az Európai Unió tagállamaiban évtizedek óta nagy hangsúlyt fektetnek a kora gyermekkori intervencióra, hazánkban ellenben nem kap megfelelő figyelmet a rendellenességek korai felismerése, azok megfelelő kezelése. Éppen ezért, a Prosperitas Vitae Egyesület a korai fejlesztés népszerűsítését és állami elfogadását tűzte ki célul.

A szerző fotói

Ennek érdekében az egyesület benyújtott egy, a miniszterelnöknek és a kormány tagjainak címzett petíciót, amelyet szeretne Erdély-szerte népszerűsíteni. A megfogalmazott kérések közé tartozik, hogy minden gyermek optimális korai fejlődésének megalapozása legyen elsődleges fontosságú, valamint egy országos kora gyermekkori intervenciós hálózat kialakítása. A kérvény teljes szövege IDE kattintva elérhető, ahol online alá is lehet írni azt.

Támogatást kérnek

A kerekasztal-beszélgetésen részt vevő valamennyi szakember aláírta a petíciót. A Prosperitas Vitae Egyesület arra kéri a korai fejlesztés iránt érdeklődőket, olvassák el a dokumentumot, és támogassák aláírásukkal a kezdeményezést. A találkozó keretében a jelenlévő szakemberek megosztották egymással a témával kapcsolatos véleményeiket, tapasztalataikat, megpróbálták közösen feltérképezni a Szatmár megyei kisgyerekek korai fejlődésével kapcsolatos helyzetét.

Felvetődött egy helyi munkacsoport létrehozása is, valamint egy kapcsolattartó személy kijelölése, aki vállalja, hogy egy helyi kommunikációs hálózatot alakít ki a különböző szektorok és szolgáltatók között; helyi és regionális helyzetfelmérés céljából kérdőíveket oszt ki és kiértékeli azokat, illetve aktív szerepet vállal a helyi szintű munkatalálkozók megszervezésében.

Palincas Erika