Önmagunkat ismerve hatékonyabb a munkánk

0
1395
A képzés keretében a résztvevők David Kolb tanulási ciklusait figyelembe véve feltérképezik egyéni tanulási stílusaikat

Szociális munkások számára indított akkreditált továbbképző tanfolyamot a Caritas. A héten a képzés második modulja zajlik, amely során a szociális munkás személyiségére összpontosítanak.

Kétmodulos akkreditált képzést szervezett a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet a Szociális Munkások Országos Kollégiuma szatmári fiókszervezetével együttműködésben szociális munkások számára. Tavaly november 22-én és 23-án zajlott a képzés első modulja, a második pedig január 16-án, kedden kezdődött és szerdán folytatódik. A tréningen huszonkét, Szatmár megyei polgármesteri hivatalokban, valamint a Caritas szociális intézményeiben tevékenykedő szociális munkás vesz részt.

A szociális munkások korábban jelezték, szükségét érzik annak, hogy mélyebben megismerjék saját személyiségüket

A képzést ezúttal is Makai Dimény Judit Katalin nagyváradi tréner tartja. A kurzust a Caritas egyik, svájci alapokból finanszírozott, hátrányos helyzetű közösségek fejlesztését és integrációját megcélzó projektjének keretében szervezték meg. A résztvevő szociális munkások közül korábban többen is jelezték: ahhoz, hogy jobban megérthessék az ügyfeleiket és jobban tudjanak kapcsolódni hozzájuk, szükségét érzik annak, hogy mélyebben megismerjék saját személyiségüket. Így, a visszajelzések alapján a második modul a szociális munkás személyiségének megértése köré szerveződik Makai Dimény Judit Katalin tájékoztatása szerint.

A kurzus során kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogyan javítható a kollégákkal és az ügyfelekkel való mindennapi kommunikáció

A résztvevők David Kolb tanulási ciklusait figyelembe véve feltérképezik egyéni tanulási stílusaikat, illetve tudatosítják, hogyan befolyásolja tanulási stílusuk munkahelyi hatékonyságukat. Mélyebben betekintenek majd a családok működésébe is, együtt tárják fel, hogyan befolyásolja a családon belül betöltött pozíció azt, hogy kikké válunk. A kurzus vezetője elmondta, a résztvevők így jobban átlátják, hogyan, milyen típusú segítőkké váltak, ugyanakkor a segítettek reakcióit is jobban megértik. A két nap során kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogyan javítható a kollégákkal és az ügyfelekkel való mindennapi kommunikáció.
Már a képzés első napja új távlatokat nyitott meg a résztvevők előtt, a folytatásban pedig mindenképpen új kihívásokra számítanak.

Palincas Erika