Szent Gellért művének fakszimile kiadását mutatják be

Közlemény

0
1438

Megjelenik a Deliberatio Gerardi Moresenæ Aecclesiæ episcopi supra hymnum trium puerorum ad Isingrimum liberalem fakszimile kiadása. 

A temesvári Adam Müller-Guttenbrunn Ház (Gh. Lazăr utca 10–12. sz.) nagytermében november 27-én, kedden 11 órakor kerül sor a csanádi egyházmegye első püspöke, Szent Gellért Deliberatio Gerardi Moresenæ Aecclesiæ episcopi supra hymnum trium puerorum ad Isingrimum liberalem, azaz Gellértnek, a marosvári egyház püspökének értekezése a három ifjú énekéről a tudós Isingrimusnak című műve fakszimile kiadásának bemutatójára. Az eredeti kézirat valószínűleg az 1040 körüli évekből származik, egy 1070 körül készült másolata az évszázadok során a müncheni Bajor Állami Könyvtárba (Bayerische Staatsbibliothek) került, ahol ma is őrzik.

A rendezvényt 11 órakor Pál József Csaba megyés püspök üdvözlő szavai nyitják meg. Ezt követően több értekezés is elhangzik Szent Gellért életéről és művéről Ddr. Doina Hendre-Biro, a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár volt igazgatója, dr. Claudiu Teodor Arieșan, a temesvári Tudományegyetem docense, valamint a fakszimile kiadás kezdeményezője, Roos Márton ny. püspök részéről. A Guttenbrunn-ház előcsarnokában pedig rögtönzött kiállítás lesz Szent Gellértről és az egyházmegye történetéről.

A Bajor Állami Könyvtár pozitív hozzáállásának, valamint a mai technikai eszközök nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően a csanádi egyházmegye három jogutódának, a szeged-csanádi, a nagybecskereki és a temesvári egyházmegyének közösen sikerült megjelentetni ennek a XI. századi munkának a hasonmás kiadását. A most bemutatott mű értékes bibliofil kiadás, amely ily módon elérhető közelségbe kerül a ma embere számára csakúgy, mint a különböző területeken tevékenykedő kutatók, történészek, nyelvészek, teológusok számára. A fakszimile kiadás a budapesti Pytheas könyvmanufaktúra műhelyében készült. Jelenleg 135 példány jelent meg, amelyből 35 darab bőrkötésben, a többi egyszerűbb kivitelezésben kerül az érdeklődők kezébe.

A könyvbemutató keretében elhangzik Johann Sebastian Bach Andante für Violine, Choral: Jesus bleibet meine Freude és Heinrich Weidt Abendlied Opus 14. című műve.

MEGOSZTÁS