Renovabis támogatással újul a Szent József Központ

0
1174

Lassan, de biztosan halad a vincés nővérek által működtetett egykori Szent József Kórház épületének felújítása, amely jelenleg a katolikus karitász központi irodáinak ad otthont. A németországi római katolikus egyház segélyszervezete, a Renovabis finanszírozásával idén ősszel megkezdhettük az épület oldalsó és hátsó részeinek külső felújítását. A támogatást idén Júniusban nyertük el. Három pályázó cég közül ősszel választottuk ki a kivitelező SC Armared SRL vállalatot, melynek emberei szeptember 15-én kezdték meg munkát.

A teljesen lerobbant állapotban visszaszolgáltatott épület felújítását egyébként még 2010-ben kezdtük meg, részletekben. Azóta sikerült újjáépíteni a tetőzetet, kicserélni az összes ablakot, valamint felújítani az utcafront felöli homlokzatot. Az épület belsejét tekintve, csupán a földszint egy részét tudtuk felújítani, ahol most a Caritas Catolica központi irodái működnek. Az első és második szint azonban továbbra is használhatatlan.

A Renovabis támogatása lehetővé tette számunkra, hogy az épület külső felújítása elkészülhessen – vagyis hogy az oldalsó, illetve hátsó udvarra néző, külső falak is szigetelést kapjanak és be legyenek vakolva. Szeptember 15. óta a kivitelező cég már szinte teljesen befejezte az északkeleti szárny felújítását, és fokozatosan halad a fő épületrész felé. A tervek szerint még az ősz folyamán befejezik a munkálatokat.

Szombati-Gille Tamás/ varad.org