Adriai jutalomtáborozáson vettek részt a Váradi Csillagok

0
1361
A kravicai vízesésnél

Második alkalommal vett részt a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum hetedik-nyolcadik osztályos diákjainak Váradi Csillagok nevű csapata csodálatos adriai jutalomkiránduláson Benedek Ramóna és Palotás Zsuzsa tanárok vezetésével a nyári vakáció kezdetén.

A kirándulást az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány által 2017-ben meghirdetett Csillagének a Földért elnevezésű Székely Kapuk – Zöld Kapuk nemzetközi ökocivilizációs játékok pályázatán nyerték, ahol az „arany csapat” minősítésben részesültek a betlehemező csoportok között. Varga-Berta József, az alapítvány elnöke házigazdaként gondoskodott arról, hogy mindenki otthon érezze magát a közép-európai csillagénekesek házaiban, a csodaszép kis faluban, Bastban.

Makarska

Napközben városnézés, természetjárás, kirándulások, fürdőzések biztosították a testi-lelki-szellemi feltöltődést, majd az esti tábortűznél a részt vevő csapatok vidám bemutatkozására került sor. Szerda este nagy izgalommal indult útnak a váradi csapat, akikhez útközben csatlakoztak a szatmáriak és a vajdaságiak is. Az első nap tengerparti fürdőzéssel telt Basko Poljen, majd esti falutúrával zárult Bastban. Péntek a tengerparti kalandozások napja volt Omisban, a kalózok városában, ahol a fellegvárból csodálatos kilátás tárult azok elé, akik vállalkoztak a hegymászásra. Délután motorcsónakázásra került sor a Cetina-kanyonban. A vidám hangulatot még az eső sem tudta megtörni. Délután Split óvárosát fedezték fel a táborozók, ahol Diocletianus császár egykori palotájában sétálhattak.

Split

Vasárnap reggel a csoport tagjai Međugorjéban, a Szent II. János Pál pápáról elnevezett kápolnában lengyel zarándokokkal együtt szentmisén vettek részt, majd a Feltámadt Krisztus-szobornál mondott fohásszal adtak hálát Isten ajándékaiért. Ezt követően Mostarba látogattak, ahol az óváros kulturális értékeibe nyertek betekintést, majd megcsodálhatták az újjáépített mostari hidat, amit még a 14. században Szulejmán szultán építtetett, hogy át tudjon kelni a serege a Neretva folyón. A kirándulás a csodálatos kravicai vízesésnél folytatódott.

Útban Brac felé

Hétfőn Dubrovnik – régi magyar nevén Raguza  óvárosát fedezték fel a táborozók, amelynek védőszentje Szent Balázs püspök. Jelentős magyar emlék, hogy a város kolostoraiban őrzik Szent István király állkapcsát és koponyadarabját, illetve Szent László jobbját. A táborozás kedden a makarskai városnézéssel, valamint fenyőerdő övezte, csodaszép fehér kavicsos strandon való fürdőzéssel ért véget.

A csillagénekesek szerda hajnalban vettek búcsút az Adria csodálatos világától, abban a reményben, hogy jövőre újból részesei lehetnek annak a sok szépnek, jónak, amiben részük volt a táborozás ideje alatt. Ez a sok szép élmény a betlehemezőknek új lendületet adott ahhoz, hogy decemberben még nagyobb lelkesedéssel hirdessék Jézus születésének örömhírét, tanúságot téve így is az embert végtelenül szerető Istenről.

Benedek Ramóna/Hírek.Várad.org

MEGOSZTÁS