Jézus oldalán állni boldogság

Ferenc pápa Úrangyala-imádsága mindenszentek ünnepén

0
2476
(Fotó: Radiovaticana.va)

Idén mindenszentek ünnepe éppen szerdai napra esett, ezért kiszorítva az ekkor szokásos általános kihallgatást, Ferenc pápa délben, az Úrangyala-imádkozás során szólt a Szent Péter téren összegyűlt zarándokok tízezreihez.

A szentek nem tökéletes modellek, hanem Istentől átjárt emberek

Mindenszentek ünnepe a mi ünnepünk, nem azért, mert derék emberek vagyunk, hanem mert Isten szentsége megérintette az életünket. A szentek nem tökéletes modellek, hanem Istentől átjárt emberek. A templomok színes ablaküvegeihez hasonlíthatjuk őket, akik különböző színekkel és árnyalatokkal engedik át a fényt – kezdte beszédét a pápa. Fivéreink és nővéreink a szentek, akik befogadták Isten világosságát a szívükbe és azt átadták a világnak, mindenki a saját tónusa szerint. De mindannyian átlátszóak, azért küzdöttek, hogy elvegyék a bűn foltját és sötétjét, hogy szabadon haladhasson Isten nemes fénye. Ez az élet célja számunkra – emelte ki a szentatya.

A boldogságok az élet „kellékei”

A mai evangéliumban Jézus az övéihez fordul, így mindnyájunkhoz és „boldognak” nevez bennünket (Mt 5,3). Ezzel a szóval kezdi a prédikációját, ami evangélium, örömhír, mert a boldogság útja. Aki Jézussal van, az boldog. A boldogság nem abban áll, hogy birtoklunk valamit, hogy valamivé leszünk, nem, igazi boldogság az Úrral együtt lenni és szeretetből élni. Hiszitek ezt? – kérdezte a pápa. Nos, akkor a boldogságok az élet „kellékei”: boldogok az egyszerűek, az alázatosak, akik helyet készítenek Isten számára, aki sírnak mások és saját hibáik miatt, akik szelídek maradnak, akik küzdenek az igazságért, akik irgalmasok mindenki felé, akik megőrzik a szív tisztaságát, akik békességszerzők és mégis örömteliek maradnak, akik nem gyűlölködnek és amikor szenvednek, a rosszra jóval válaszolnak.

A boldogmondások a keresztény élet térképe

Íme, a boldogságok! Nem igényelnek feltűnő gesztusokat, nem emberfeletti emberek, hanem akik kiállják a mindennapok próbatételeit és fáradozásait. Épp így maradnak szentek, ők is belélegzik a rossz nyugtalanító levegőjét, de útjuk során soha nem tévesztik szem elől Jézus nyomait, amiket a boldogmondásokban jelölt meg és ami a keresztény élet térképe. Ma azoknak az ünnepe van, akik elérték a térképen kijelölt céljukat. Ők nemcsak a kalendárium szentjei, hanem „fivéreink és nővéreink a nyitott ajtó mellett és akikkel netalán találkoztunk és ismertük őket. Ez sok egyszerű és tapintatosan elrejtőző ember családi ünnepe, aki segítik az Istent abban, hogy előbbre vigye a világot. És sok van belőlük – szögezte le Ferenc pápa.

Az Úr maga az élet kincse

A sor elején állnak a lélekben szegények, de mit is jelent ez? – kérdezte ismét a pápa. Azt jelenti, hogy ők nem a sikerért, a hatalomért, a pénzért élnek, mert jól tudják, hogy aki kincseket gyűjt magának, az nem gazdagszik az Isten előtt. Ezzel szemben azt hiszik, hogy az Úr maga az élet kincse és a felebarát iránti szeretet a nyereség egyetlen igazi forrása. Némelykor aggodalmaskodunk ezért vagy azért, de csak emlékezzünk arra, hogy nem ebben áll a boldogság – intett a pápa.

„Boldogok, akik az Úrban hunytak el”

A szentatya végül egy olyan boldogságra utalt, amely nem szerepel az evangéliumban, de a Biblia végén szóba kerül: „Boldogok, akik az Úrban hunytak el” (Jel 14,13). Holnap arra hívnak bennünket, hogy imádságunkkal kísérjük el az elhunyt szeretteinket, hogy mindörökké az Úrral legyenek. Hálás szeretettel emlékezzünk rájuk és imádkozzunk értük. Isten Anyja, a szentek királynéja, a mennyország kapuja járjon közbe a mi és szeretteink életszentségéért, akik megelőztek bennünket és akik elindultak a mennyei haza felé.

A pápa csütörtökön Nettuno II. világháborús amerikai katonai temetőjébe látogat

Ferenc pápa az Úrangyala imádság után köszöntötte a különféle zarándok csoportokat, elsősorban a Szentek futama kezdeményezés résztvevőit, amely a Don Bosco a világban Alapítvány révén valósult meg. Az alapítvány mindenszentek egyházi ünnepéhez kapcsolt hozzá egy közösségi sporteseményt, amit a pápa szép kezdeményezésnek nevezett és megköszönte a résztevők jelenlétét.

Csütörtökön délután Nettuno II. világháborús amerikai katonai temetőjébe indulok és aztán az ardeatinai árokhoz – folytatta a pápa, majd imádságot kért két emlékezetútjához, amelyeket a háború és az erőszak áldozatainak a lelki üdvéért ajánl fel.

(vl)/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS