Fejlődő szakoktatás

0
296

Az idei tanév új fejezetet nyitott a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum több mint negyedszázados történetében, hiszen két szakosztály kezdhette meg működését az iskola ernyője alatt. Az erre irányuló döntést az a megfigyelés hívta életre, miszerint a munkaerőpiac igényei, illetve az elméleti oktatás felé elbillent oktatási rendszer nyújtotta nevelői szolgálat, -képzés között egyre nyilvánvalóbb diszharmónia, különbség mutatkozik.

„Iskolánk küldetésének tekinti, hogy támogassa a társadalmi mobilitást, ugyanakkor minden diáknak szeretnénk élhető jövőt biztosítani szülőföldjén. Ennek egyik kulcsa a magyar nyelvű szakoktatás, amelynek megerősítésében szeretnénk mi is részt vállalni” – mondta el döntésük indoklása kiegészítéseként Ádámkó István igazgató.

A két szakosztály közül egyik közélelmezés-turizmus profilú, amely megosztott képzési rendszerben 15 hellyel szakács és újabb 15 hellyel pincér képzést kínál; a második pedig az automatizálás-elektronika profilú, amely 30 hellyel elektronikai műszerészeket képez.

Szakoktatás nem működhet gyakorlati képzés nélkül, amelyet olyan helyi vállalkozásokkal közösen biztosítanak, amelyek a saját szakterületükön már kiválónak bizonyultak. De a színvonalas szakképzésnek előfeltétele a megfelelő épület és terek biztosítása, ezért szaktantermek és laboratóriumok kialakítására volt szükség. Ez a Mihai Eminescu 1-es szám alatti, évek óta üresen álló épületben történt meg, az első emeleti és földszinti részek teljes felújítása által: új belső falakat építettek; négy tantermet, de elektro-informatika szaktantermet, tankonyhát, sporttermet, mosdókat alakítottak ki; padlót cseréltek, járólapokat fektettek le; az elavult és veszélyes korlátokat felújították; villanyhálózatot és fűtésrendszert cseréltek, új lámpatesteket szereltek fel; üzembe helyezték az alagsori kazánokat, a tűzvédelmi- és megfigyelő rendszert.

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum szakoktatásának helyet adó épület felújítása Magyarország Kormánya, valamint a Szatmári Római Katolikus Püspökség támogatása révén valósulhatott meg. Az iskola fenntartója Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala. Az átadási ünnepséget október 13-án, pénteken, 11 órától tartják, amikor Schönberger Jenő püspök Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és további vendégek jelenlétében megáldja az épületet.

Józsa János

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here