Varázskert. Gyógyító élmény Szatmáron

0
1861
Az önkéntesek munka közben. (Fotó: Szatmári Egyházmegyei Caritas)

Szatmárnémetiben szenzoriális terápiás kert létesül mintegy száz, fogyatékkal élő, valamint daganatos betegségben szenvedő gyermek számára. A sérült gyermekeket természetszerű, hogy jobban óvják, féltik nevelőik. Emiatt előfordulhat, hogy a gyermeknek nincs lehetősége bizonyos, a harmonikus fejlődéshez nélkülözhetetlen élmények, tapasztalatok megszerzésére. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Varázskert elnevezésű projektjének célja, hogy olyan természetes környezetet alakítsanak ki, amely a speciális szükségletű gyermekek fizikai, lelki, társadalmi és szellemi szükségleteit szem előtt tartva  biztosít lehetőséget számukra a természet felfedezésére, megismerésére, a játékos tanulásra, a felhőtlen kikapcsolódásra.

A megyeszinten egyedülálló kezdeményezés a MOL Románia és a Közösségért Alapítvány támogatásával valósul meg a 8. MOL Gyermekgyógyító program keretében. A projektben mecénási szerepet vállalt a Dräxlmaier Group, valamint Buju András szatmárnémeti kertépítő szakember, a kert látványtervének megalkotója.
Szatmárnémetiben, az Unirii út 49. szám alatt lévő, 14 árnyi területen a szenzoriális terápiás kert kialakításához már februárban hozzáláttak. Ekkor előkészítették a talajt, valamint a meglévő kerítéseket felújították, illetve újakat is felállítottak.
Szintén február óta tart a kert beültetése növényekkel. A rovarokat és a pillangókat vonzó, tarka virágok mellett dísznövények, gyümölcsfák, bokrok is ékesítik a kis parkot. Az ösvények kialakítási módja lehetővé teszi, hogy kerekesszékben ülők is közlekedjenek rajtuk. A növények kiválasztásában a fő szempont az volt, hogy az öt érzéket 
aktívan stimulálják az élénk színeik, pompás illataik, sima vagy érdes, esetleg puha leveleik, zizegésük, susogásuk által, a zöldségek és gyümölcsök esetében pedig zamatuk révén. 

A kertben természetesen speciális bútorok, játékok, falak is helyet kapnak. Ezek egytől egyig az újrahasznosítás jegyében készülnek: természetes anyagok felhasználásával, valamint azok újrahasznosításával (bútorok raklapokból például). A kert berendezésére szeptember folyamán kerül sor. A hamarosan meghirdetendő, úgynevezett bebútorozási akció keretében a Caritas szeretné megmozgatni a szatmári közösséget, lehetőséget biztosítva minden segítő szándékú lakos számára, hogy személyesen bekapcsolódjon a kert(sz)építés folyamatába.
Már az eddigi munkálatokból, feladatokból is aktívan kivették a részüket az önkéntesek. A Caritas túrterebesi Tours-i Szent Márton Közösségi Központjából Boros János intézményvezető kíséretében például négy kisdiák nyújtott segítséget kerítésfestéskor. A gyermekek nagy lelkesedéssel és precízen dolgoztak. Munkájuk eredménye – a szemet gyönyörködtető napsárga kerítés – még sok gyermek számára okoz majd örömet.
A hamarosan elkészülő Varázskert fogyatékkal élő, valamint a Hans Lindner Alapítvány Reménysugár programjában részt vevő daganatos betegségekkel küzdő gyermekek számára biztosít majd élményekkel teli, fejlesztő, terápiás közeget.

Palincas Erika