Paszmos és Teke ünnepe

0
2063

Beszterce-Naszód megye egyetlen magyar akadémikusára emlékeztek meg Paszmoson és Tekében  szeptember 3-án, vasárnap a helyi egyházak, a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ, a helyi és megyei magyarság képviselői, valamint a székelyudvarhelyi 150 éves férfikórus. A megemlékezésen emléktáblát helyeztek el a tekei római katolikus templomban.

A rendezvény Paszmoson kezdődött, ahol a jelenlevők megtekintették az egykori Teleki- birtok részét képező paszmosi kastélyt, ennek kertjében a 611 éves mocsári tölgyet történelmi ismertetés kíséretében.

A megemlékezés a tekei katolikus templomban folytatódott, ahol ünnepi szentmise keretében, a székelyudvarhelyi 150 éves férfikórus előadása után Geréd Péter pápai káplán, szentszéki tanácsos, főesperes-plébános és Plesch Katalin, a besztercei EMKE-fiókszervezet elnöke leleplezte a fekete emléktáblát.

A széki gróf Teleki Ferenc tiszteletére állított és felszentelt plakett a tekei katolikus templom falára került, rajta a születési hely és idő, valamint az elhalálozási hely és idő mellett szerepel, hogy Teleki 205 éve, 1812-ben fedezte fel az egyszerűbb használatú szögmérőt, valamint 160 éve, 1857-ben, post mortem megjelent a Gedichte verseskötete Döbrentei Gábor gondozásában.

Az ünnepélyes táblaavatás és szentmise után a jelenlevőket díszebédre hívták a szervezők. Az eseményt a besztercei EMKE, a besztercei római katolikus főesperesség, a tekei római katolikus plébánia, valamint az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete szervezte, támogatta a besztercei EMKE, a besztercei római katolikus főesperesség, a tekei római katolikus plébánia, dr. Kántor Erzsébet, a Beszterce-Naszód megyei Kulturális Központ, valamint az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete. Külön köszönet a székelyudvarhelyi 150 éves férfikórusnak az ünnepségen nyújtott szolgálatukért.

Gróf széki Teleki Ferenc költő, matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia egykori tiszteletbeli tagja, akit kortársai csak „paszmosi Kazinczy”-ként emlegették, 1785. április 4-én született Besztercén, 1831. december 16-án Paszmoson hunyt el, sírja is ott található. A most elhelyezett tábla méltó emléket állít Beszterce-Naszód megye egyedüli magyar akadémikusának.

Szöveg: Parti János

Fotó: Máthé Loránd