Ünnep a fehérvári egyházmegye keleti csücskében

Karmelhegyi Boldogasszony-búcsú Barátostelepen

0
1687
Archív felvétel

Napjainkban Hargita, Bákó és Neamţ megye osztozik a Keleti-Kárpátok Tarkő-hegységében fekvő, a történelmi Erdélyhez tartozó Barátostelepen. A kis tanyavilág lakóinak nagy ünnepe  július 14., Karmelhegyi Boldogasszony napja, ugyanis ekkor van a helybeli kápolna búcsúünnepe, s ennek alkalmával  házszentelést is tartanak.

Barátostelepre idén július 14-én reggel indult gyalogos zarándoklat Gyimesbükkből, a tervek szerint délutánra érkeznek meg a Bálványos–Aranyostető–Rakottyás–Sikló útvonalon. Salamon József plébános így vall az idei zarándoklatról: Hihetetlen szép és egyedi őserdőkön keresztül, szekérút nélküli útszakaszokon, imádságtól és az Isten teremtette világ madárdalos hangjától kísért úton, lelkileg feltöltődve, jó fáradton érkezik meg a zarándok az ebben az évben létének hetvenedik évfordulóját ünneplő kápolnához. Sátorban, csűrben való megszállás fokozza az erdei éjszaka beszélő csendjének élményét. A települést középen átszelő megyehatárokat jelölő pisztrángos patakok végett nem érő csobogása az évezredekről vall, s a felbőszült és mindent útjából seprő haragjáról is az életet adó vízével…

Szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise, amit Tamás József püspök fog bemutatni a környékbeli papok koncelebrálásával, a szentbeszédet Bátor Botond pálos szerzetes tartja.

A gyulafehérvári egyházmegye keleti csücskében lévő istenházában évente csak egyszer van szentmise. A kápolna állapota ennek ellenére jó, 2012-ben a tetőzetet kijavították, a külső faburkolatot, illetve a nyílászárókat kicserélték, a kápolnát és a kis temetőt bekeríttették. A Hosszú-havas tetejére, a Barátosteleppel szembeni hegyre egy négyméteres fakeresztet állítottak az itt elesett katonák emlékére, valamint a kis település Isten oltalmára bízása jeléül.