Megújult az irgalmas nővérek terápiás központja Szatmárnémetiben

0
1628

 

Nagy érdeklődés kísérte május 25-én, csütörtökön délelőtt a Boldog Scheffler János Központ Kazinczy utca 9-es szám alatti épületének átadását. Az öt éve működő intézmény átalakítását tavaly tavasszal kezdték meg a The Velux Foundations támogatásának, valamint helyi összefogásnak köszönhetően. A munkálatok során a zárda jobb szárnyát teljes egészében megújították, a termeket a rehabilitációs- és fejlesztőközpont igényei szerint alakították ki, birtokba véve a tetőtér hasznos tereit is, ahol képzéseket tarthatnak, az alagsorból pedig egy medence is elérhető a hidroterápiás foglalkozások számára.

Május 25-e az ünneplés, a boldog kézszorítások, a hála kifejezésének napja volt. Tizenegy órakor a központ vezetői, a támogatók és a partnerek átvághatták a szalagot, majd a képzésterembe hívták a vendégeket, ahol röviden ismertették a felújítás eredményeit, visszatekintettek, illetve közösen előre néztek, teret adva az ünnepi gondolatoknak is.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere örömét fejezte ki az épület megszépülése, de a központ tevékenysége okán is, valamint megköszönte a The Velux Foundations támogatását. „Egy olyan épületet adunk ma birtokba, ami egész Közép- és Kelet-Európa szinten mintatevékenységnek fog otthont adni. Ezért büszkén jelentem be, hogy Szatmárnémeti városa is partnere ennek a tevékenységnek, 188 gyermek terápiás kezelését támogatja a polgármesteri hivatal és a városi tanács, évente közel százezer euró értékben. Biztosítani szeretnénk a használókat, illetve a szülőket is, hogy a város is mellettük áll, hiszen egy olyan tevékenység kapott itt helyet, amely kiegészíti a szociális hálózatot, amit Szatmárnémeti városa működtet.”

Pataki Csaba megyei tanácselnök a hit fontosságáról beszélt, ami erőt adott és ad a jó törekvéseknek és előreviszi a szatmári közösséget. Mint mondta, a szociális tevékenységeket önzetlenség kell hogy kísérje, és összefogás, aminek eredménye a Központ épületének átadása is.

Schönberger Jenő püspök emlékeztetett, az épület és a Boldog Scheffler János Központ is Krisztusé. „Mi bízunk a jövőben, hittel vagyunk a jövő iránt. Azt szerettem volna, hogy a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővéreknek legyen új kezdete. Amit itt látunk, ez a nővéreké, a nővérek pedig az egyházmegyéé, az egyházmegye pedig Krisztusé. Amit itt látunk tehát, Krisztushoz tartozik. Én hiszem azt, hogy a jó Isten megtette a magáét. Ezért vezetett hozzánk olyan embereket, vagy minket hozzájuk, akik segítségével a felújítást megvalósíthattuk. A mi részünket azonban nem fogja helyettünk más megtenni. Szívvel, lélekkel dolgozzunk!”

A továbbiakban a The Velux Foundations képviselője adta át jókívánságait, Szabó M. Rita a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek tartományi főnöknője pedig köszönetet mondott mindenkinek, név szerint felsorolva a támogatókat. A várva várt pillanat, a központ megáldása után – amit Schönberger Jenő püspök végzett el –, a terapeuták vezetésével körbesétálhattak az épületben, és megtekinthették a különböző termeket is a vendégek. A Boldog Scheffler János Központ csütörtökön nyílt napot tartott, pénteken pedig tudományos konferenciát rendezett.

Forrás: Boldog Scheffler János Központ