Állam és vallás

Ferenc pápa és XVI. Benedek üzenete egy lengyelországi szimpóziumra

0
1660
Ferenc pápa és XVI. Benedek (Fotó: ANSA/Vatikáni Rádió)

A lengyel püspöki konferencia székhelyén szerdán szimpóziumot tartottak a következő témáról: Az állam fogalma Joseph Ratzinger bíboros – XVI. Benedek tanítása távlatában. A kezdeményezésre az emeritus pápa 90. születésnapja alkalmából került sor. Védnökei a lengyel püspökök, a vatikáni Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Alapítvány, a lengyel elnök, valamint a Kai lengyel katolikus hírügynökség.

Ferenc pápa üzenete: építsük a szeretet civilizációját
A résztvevőknek küldött üzenetében Ferenc pápa nagyra értékeli a kezdeményezést, amely elismeréssel adózik szeretett elődje munkásságának.  A találkozó ösztönözzön mindenkit a tiszteletteljes és gyümölcsöző párbeszédre egyház és állam között a szeretet civilizációjának építése érdekében – buzdít a szentatya.

XVI. Benedek üzenete: meggyőző államfelfogásra van szükség Wyszyńsky bíboros és Szent II. János Pál pápa nyomán
Az emeritus pápa is elküldte üzenetét a szimpóziumra, amelyben így ír: A választott téma közös párbeszédre indítja az állami és egyházi vezetőket földrészünk jövőjének egyik lényeges kérdéséről. A szélsőségesen ateista államfelfogás és az iszlamista irányzatokból kinövő szélsőséges vallási államfelfogás összeütközése robbanásig feszült helyzetet idézett elő korunkban, amelynek következményeit napról napra látjuk. Ezek a radikalizmusok sürgős választ igényelnek tőlünk; ki kell dolgozzunk egy meggyőző államfelfogást, amely segít túljutni ezeken a kihívásokon. Az elmúlt fél évszázadban Wyszyńsky bíboros és Szent II. János Pál pápa tanúságtételén keresztül Lengyelország két nagy példát adott az emberiségnek. Ők nemcsak elgondolkodtak ezen a kérdésen, hanem magukban hordozták a szenvedést és a megélt tapasztalatot, ezért továbbra is megmutatják nekünk a jövőhöz vezető utat.

Federico Lombardi felszólalása: a vallás kirekesztése a közéletből visszaveti a társadalmat
A lengyel szimpóziumot a Ratzinger-alapítvány elnöke nyitotta meg. Lombardi felszólalásában emlékeztetett XVI. Benedek mély meggyőződésére, amely szerint az emberi személy értékét és méltóságát védelmező rend valódi alapja és biztosítéka akkor válik lehetségessé, ha az emberi értelem elismeri egy objektív erkölcsi rend igazságát. Ez a rend pedig végső értelemben Isten teremtő értelmén alapul, ezért Isten tagadása vagy elfeledése, a vallás illetve a kultúra transzcendens távlatainak kirekesztése a közéletből valójában egy nagyon negatív folyamatot indít el. Ez pedig súlyos veszélyt jelent a társadalmi életre és minden emberi személy méltóságának védelmére.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS