Ferenc pápa Genovába látogat

Közzétették Ferenc pápa május 27-i genovai látogatásának programját

0
1302
Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek (Fotó: Vatikáni Rádió/ ANSA)

A pápa látogatása erősítsen meg minket a Krisztusban való hitben és a missziós lendületben – írja Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek üzenetében, amelyben ismerteti Ferenc pápa május 27-ei látogatásának részletes programját.

Munkások, fiatalok, papság, hajléktalanok a pápa figyelmének középpontjában

A szentatya május 27-én, szombaton negyed 9-kor érkezik a genovai repülőtérre, ahol a város érseke és a polgári hatóság vezetői fogadják. Rögtön ezután az Ilva acélgyárban a pápa és a munkások találkoznak. Tíz órakor a szentatya a székesegyházban találkozik a Ligur térség püspökeivel és szerzeteseivel. Negyed 1-kor a fiatalokkal találkozik a pápa az Oltalmazó Szűz Mária-kegyhelyen. Itt költi el ebédjét a szegényekkel, menekültekkel, hajléktalanokkal és a börtönlakókkal. Délután háromnegyed négykor a szentatya elmegy a Giannina Gaslini-gyermekkórházba, hogy üdvözölje az ott ápolt gyerekeket. Fél hatkor szentmisét mutat be a híveknek a tengerparti vásártéren (Fiera del Mare). A pápa előreláthatóan este fél nyolckor vesz búcsút Genova városától.

Negyedik pápalátogatás, Szent II. János Pál és XVI. Benedek után

A pápalátogatást megelőző hónapokban még erőteljesebben imádkozunk majd, hogy Péter utódának visszatérése Genovába – Szent II. János Pál 1985-ös és 1990-es, illetve XVI. Benedek 2008-as látogatása után – mély nyomot hagyjon a genovaiak szívében. Reménykedve várjuk Ferenc pápa látogatását, abban bízva, hogy ezek az események, amelyek a város és az érsekség történelmének lapjaihoz tartoznak, a genovai társadalom termékeny talajára hullva bő termést hoznak mindenki számára – írja még üzenetében Angelo Bagnasco bíboros.

Ferenc pápa olaszországi útjai

Ferenc pápa útja kizárólag lelkipásztori jellegű, és követi a március 25-ei milánói látogatást. Olasz nagyvárosok közül Ferenc pápa eddig Nápolyt látogatta meg 2015. március 21-én, Torinót június 21–22-én, Firenzét november 10-én és a szardíniai Cagliarit 2013. szeptember 22-én.

A genovai egyházmegye

2013-as olasz hivatalos statisztikai adatok szerint az egyházmegye területén élő 812 ezer lakosból 690 ezernyi a katolikus keresztény. Az érsekség főpásztora Angelo Bagnasco bíboros, az olasz püspöki konferencia elnöke, akit 2016 októberében megválasztottak Erdő Péter bíboros utódjaként az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa elnökéül is.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS