A Föld napját ünnepelték a nagyváradi püspöki palota kertjében

1
1972
A diákok megismerkedhettek a környezettudatos, csomagolásmentes vásárlás hasznosságával, valamint a helyes szelektív hulladékgyűjtéssel. Fotók: Nagyváradi Egyházmegye

Közös otthonunk, a Föld iránti felelősség jegyében a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség április 22-én, csütörtökön, a Föld napján különleges programokkal várta az érdeklődőket a püspöki palota kertjébe.

A nap folyamán óránként indítottak vezetett csoportokat, hogy felfedezzék a kert csodálatos fáit, illetve a kertben elhelyezett madárbarát sarkokat. A délelőtt folyamán az iskolákból érkezett gyermekek kézműves foglalkozásokon, délután a családok vetélkedőkön, illetve a környezettudatos életmóddal kapcsolatos műhelyeken vettek részt.

A Szent László-líceum kisdiákjait tanítónőik és a tanintézet igazgatónője, Konrád Katalin kísérték el a rendezvényre. A nagyváradi ONO Kicsomagolda bolt képviselőinek segítségével megismerkedhettek a környezettudatos, csomagolásmentes vásárlás hasznosságával, valamint a helyes szelektív hulladékgyűjtéssel és ennek a környezetünkre való pozitív hatásaival a Bihar megyei ECO hulladékgyűjtéssel foglalkozó cég képviselőinek tolmácsolásában. Közreműködött a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum.

Minden év április 22-én a Föld napját ünnepeljük. Ez nem kimondottan egy egyházi kezdeményezésű ráfigyelés a bolygónkra, hiszen a civil szervezetek is bekapcsolódnak, illetve az ENSZ 2009-ben jelölte ki ezt a dátumot. Ferenc pápa 2015-ben kiadott, Laudato si’ (Áldott légy) kezdetű enciklikájában egy felhívást intézett a világ elöljáróihoz és mindenkihez arra vonatkozóan, hogy fordítsunk nagyobb figyelmet környezetünk megóvására. A szentatya szerint a mai embernek vissza kell térnie az ökológiai neveléshez, hiszen veszélyes az, ha csak (ki)használói vagyunk a Földnek, amelyet Isten teremtett számunkra. Felelősséggel viseltetünk, és úgy kell gazdálkodjunk az erőforrásaival, hogy az utánunk következő nemzedékek se szenvedjenek hiányt ezekből. Mindenki felfedezheti a saját környezetében azokat a lehetőségeket, amelyekkel élhet azért, hogy rendezettebb és tisztább legyen a természet, illetve kiküszöbölje a károsító tényezőket.

Böcskei László megyés püspök kiemelte, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban jó volt nyomon követni, ahogyan a szépen felújított kert növényei fejlődésnek indultak, kibontakoztak tavasszal a közel hat hektáros területen. Ez bátorította fel arra, hogy a rendezvénnyel mindenkit buzdítsanak a természet felfedezésére, a hozzá való közeledésre, hogy felismerjük értékeit. Ugyanakkor pedig tudatosítsuk magunkban, hogy mindannyiunknak szerepe van a teremtett környezetünk gondozásában és megóvásában. Vállaljuk fel azokat a jó gyakorlatokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy szép, tiszta és védett környezetben tudjunk élni, amelyben mindenki jól érzi magát.

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=nagyvaradi.egyhazmegye&set=a.4263157693714991

Forrás: Nagyváradi Egyházmegye