Veszélyben levő magzatokért imádkoznak

0
1843
Illusztráció: Pixabay

Lelki adoptálás volt március 25-én a 18 órai, online is követhető szentmise keretében Hargitafürdőn a Szent István-templomban. A lelki adoptálás részleteiről, történetéről Bátor Botond OSPPE beszélt portálunknak.

A lelki adoptálás imádságos elköteleződés az édesanyja méhében abortusz általi halállal fenyegetett gyermek védelmében. A kezdeményezés a Szűzanya fatimai jelenései nyomán jött létre. Az első ilyen fogadalomtétel Varsóban volt a Szentlélekről nevezett pálos templomban 1987. február 2-án. A fogadalomtétel azt jelenti, hogy egy ismeretlen, abortusz által veszélyeztetett magzatot valaki örökbe fogad, kilenc hónapon át imádkozik érte, hogy megszülethessen, valamint a szüleiért, hogy merjék őt vállalni. Van egy ima, amit naponta elvégeznek a fogadalmat tevők, illetve egy tized rózsafüzért imádkoznak erre a szándékra. Ha valaki úgy gondolja, emellett természetesen más felajánlást is lehet tenni, például lehet vállalni plusz böjtöt, több imádságot, többször elmenni szentmisére. Olyan felajánlásokat lehet tenni, ami a fogadalomtévő lelki fejlődését segíti, elsősorban természetesen a magzat védelme a cél.

A kezdeményezés Magyarországra Koncz Éva (lengyel műfordító) segítségével jutott el, ugyanis ő szívén viselte a lelki adoptáció elterjesztését, és sokan mások is társultak hozzá. Többen az augusztus 15-éhez, Nagyboldogasszony ünnepéhez kapcsolódó gyalogos zarándoklat (Varsó és Częstochowa között) során ismerték meg a lengyel egyházban gyakorolt lelki adoptálást. Mi, pálosok, törekszünk arra, hogy ennek a lelki adoptálásnak a hagyományát, szokását el tudjuk terjeszteni ott, ahol éppen szolgálunk – tette hozzá Bátor Botond.

Fotó: lelkiadoptalas.hu

Az érdeklődőknek a lelkiadoptalas.hu honlapon lehet tájékozódni. Itt tanúságtételek is olvashatóak, amelyek arról számolnak be, hogyan tudtak megmenteni egy gyermeket, a lelki adoptálásban való részvétel milyen lelki folyamatokat indított el bennük, illetve az abortuszt átélők hogyan tudtak felépülni a nehézségből, fájdalomból. Van egy telefonos applikáció is: Powerbank for Life, amely a lelki adoptálás mindennapjait segíti és a napi imán, elmélkedésen túl tanúságteleket is tartalmaz. Az applikáció mutatja, hányadik napon tartunk a fogadalomtételben és azt is, hogyan néz ki azon a napon a magzat.

Illusztráció: Pixabay

Kérdésünkre, hogy hogyan zajlott a lelki adoptálás Hargitafürdőn, Bátor Botond elmondta: A szent liturgia kicsit hasonlít a szerzetesi fogadalomtételhez, az evangélium felolvasása után a fogadalmat tevők közül egy jelzi, hogy jelen vannak, akik szeretnének fogadalmat tenni. Ezután elhangzik a prédikáció, utána elénekelik a Jöjj Szentlélek Úristen éneket és a fogadalmat tevők égő gyertyát tartanak a kezükben, ezt a pap gyújtja meg és osztja szét. Ezután égő gyertyával a kezükben mondják el a fogadalom szövegét. Ebben benne van, hogy egy ismeretlen magzatot örökbe fogadnak, aki veszélyben van, és imádkoznak kilenc hónapon át érte. Ekkor mondják el először az imát, amit a fogadalmat tevők minden nap elmondanak. Ezután elmondják a hívek könyörgését, elfújják a gyertyát és folytatódik a szentmise.

Illusztráció: Pexels

Azért szép, hogy március 25-én van ennek megünneplése, mert az ünnep arról szól, hogy Szűz Mária méhébe fogadta Jézust. Ezért sokan e napon adoptálják a veszélyben levő magzatot – mondta Bátor Botond OSPPE, és biztatott: bármikor be lehet kapcsolódni az imába. Ha valaki elfelejt néhány napot imádkozni, akkor annyival megtoldja a kilenc hónapot, ha hosszabb idő kimaradt, akkor kezdje újra. Habár ez személyes ima, vannak plébániai közösségek, ahol szerveznek a lelki adoptálók közös programokat (például Budapesten a Szikla-templomban volt a lelki adoptálóknak minden hónapban egy közös szentségimádása). Ilyen a József-szövetség, ami a lelki adoptálás gyakorlati kivitelezésének a háttérben levő mozgatórugója, szintén tervez programokat vírusmentes időkben.