Szűk körű Szent Anna-búcsút tartottak a dettai templomban

0
1667
Pál József Csaba megyés püspök a Szent Anna-búcsún. Fotók: a temesvári egyházmegye honlapja

A dettai római katolikus egyházközség már tavaly eltervezte az idén 120 éves templom felszentelésének méltó megünneplését, de a koronavírus-járvány miatt azonban az ünneplés csak szűk körben, a hatályos óvintézkedések szigorú betartása mellett válhatott valóra.

A dettai Szent Anna-templomot 1900-ban emelték és ugyanabban az évben, július 26-án, Szent Anna-napján Dessewffy Sándor megyés püspök szentelte fel. A templom neogótikus stílusban épült, és a környék egyik legimpozánsabb épülete, tornya nagy távolságokból is látható. Dettát I. Ferenc osztrák császár már 1810-ben városi rangra emelte.

A búcsús szentmisét július 26-án, vasárnap, Szent Anna és Szent Joachim ünnepén Pál József Csaba megyés püspök mutatta be, koncelebrált Lokodi Attila helyi plébános, Heinrich József óteleki plébános, Babota Tibor medgyesi plébános és Toman Zoltán temesvári lelkipásztor. Meghívottként jelen volt Ovidiu Victor Ganț, a hegyvidéki Német Demokrata Fórum elnöke, Erwin Josef Ţigla és Petru Roman helyi polgármester. A liturgia zenei részét a helyi templomi énekkar biztosította.

A szentmise kezdetén a főpásztor megáldotta a templom külső és belső felújítási munkálatait.

Idén a járvány miatt nem tartották meg a népviseletbe öltözött fiatalok felvonulását, sem a templom előtti néptáncbemutatót. Remélik, hogy jövőre ismét gyönyörködhetnek a szép viseletekben.

Forrás: Erwin Josef Ţigla/Temesvári egyházmegye