Forduljunk az idősek felé és tanuljunk tőlük

0
38
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Gyulafehérvári Caritas idén is megemlékezett időskorú gondozottjairól az idősek világnapja alkalmából. A szeretetszolgálat munkatársai ünnepélyes köszöntőműsorok révén fejezik ki tiszteletüket és törődésüket szépkorú ellátottaik iránt Hargita és Maros megye különböző településein. A Caritas néhány munkaközössége már szeptember végén felköszöntötte időskorú gondozottjait, de október 10-ig még folytatódnak az ünnepségek.

A Gyulafehérvári Caritas Zabolai Közösségi Központja is szeptember 29-én ünnepelte az idősek világnapját mintegy 160 résztvevővel. A rendkívüli esemény egy istentisztelettel vette kezdetét a zabolai református templomban, majd a rendezvény a kultúrotthonban folytatódott, ahol a Hargita megyei idősek vendégelőadása nagy sikert aratott a helyi, a kézdivásárhelyi és a szentléleki szépkorúak körében. Az eseményről Bódi Rozália szociálpedagógus elmondta: „Mérföldkő volt számunkra ez a rendezvény, hiszen a Zabolai Közösségi Központ első alkalommal lehetett házigazdája egy ilyen jellegű eseménynek, és nagyon örülünk, hogy sikerült összehozni a környékbeli idős csoportokat.” A zabolai eseményről a teljes cikket ide kattintva lehet elolvasni.

A zabolai esemény meghívottja a Caritas felsőboldogfalvi és máréfalvi idősek csoportja volt, melynek tagjai bemutatták Régi fiatalok új köntösben című előadásukat.

A székelyudvarhelyi Szent Lukács Központ lakói számára szervezett ünnepség őszinte lelkesedéssel kezdődött október 1-jén. A Benedek Elek Pedagógiai Líceum elsős kisdiákjai Dávid-Szabó Cecília és Sebestyén Klára pedagógusok segítségével a borongós délelőttön az idős bentlakók számára vidám ének- és vers összeállítással készültek.

A dallam, az énekszó előcsalta sokak arcára a mosolyt, az örömkönnyeket. A központ munkatársai a kisdiákok segítségével képeslapot adtak át bentlakók számára, ezt követően Hegyi Eszter, a Tamási Áron Gimnázium XII. osztályos diákja népdalcsokrával hangolódhattak az ünnepre – számolt be az eseményről a Szent Lukács Központ munkaközössége.

Nótázva ünnepelték az idősek világnapját

A marosvásárhelyi Caritas Házban is hagyományaikhoz híven újra megünnepelték az idősek nemzetközi világnapját október 1-jén. Az ünnepséget a Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának munkatársai szervezték a központot látogató szépkorúak, valamint az erdőszentgyörgyi Naplemente Csoport tagjai számára. Köszöntőbeszéd, papi áldás, születésnapi megemlékezés, nótacsokor-hallgatás, közös éneklés és falatozás színesítették az időskorúak programját.

A rendezvényt Kacsó Katinka, a Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának munkatársa nyitotta, aki köszöntőbeszédében elmondta: a szépkorúakra nem csupán az erre kijelölt ünnepnapon érdemes figyelnünk, hanem a hétköznapokban is. Jó, ha törődünk a körülöttünk élő idős emberekkel, legyen szó bármilyen közegről vagy élethelyzetről, hiszen odafigyelésünk teljesebbé teszi mindannyiunk életét. „Eltávolodtak egymástól a generációk, és ezért az eltávolodásért nem okolhatjuk kizárólag a változó világot, a fejlődő technológiát. Az okokat magunkban kell keresnünk. De a megoldások is bennünk rejtőznek. Tegyünk azért, hogy erősebbé váljanak a családi, baráti kötelékek. Elsősorban nekünk, a fiatalabb generációnak kell megállnunk egy pillanatra, és elmélkednünk azon, hogy hová vezet ez a rohanás, milyen következményekkel jár, és milyen hatással lesz ránk idős korunkra. Ezért én azt tanácsolom, forduljunk az idősek felé és tanuljunk tőlük. Tanuljunk a tapasztalataikból, becsüljük meg az általuk teremtett értékeket, örökítsünk tovább minden szépet és jót, amit tőlük kaptunk. Becsüljük meg az együtt töltött pillanatokat, éljük meg az életet, szeressünk együtt nevetni, és értékeljük a legnagyobb ajándékot: hogy együtt lehetünk” – fogalmazott Kacsó Katinka.

Ezt követően András Csaba jezsuita szerzetes beszélt a szépkorúakhoz. Elmondta, hogy szerinte nem a kor vagy a generációk közötti különbségek a lényegesek, hanem a mindannyiunkban jelenlévő Lélek, amely természeténél fogva béke és öröm megélésére indít bennünket. Arra buzdította az egybegyűlteket, hogy töltsenek minél több időt együtt, örüljenek egymás társaságának, járjanak ki a természetbe, mozogjanak, és találjanak örömet a hétköznapokban.

Az ünnepélyes áldás után a Teréz Anya-központ munkatársai felköszöntötték a július-szeptember közötti hónapokban született, központjukat látogató időseket. Ebben a szeretetszolgálat önkéntesei voltak segítségükre, akik minden ünnepeltnek átadtak egy sajátkezűleg készített virágot és egy égő gyertyával díszített süteményt.

Ezután az immár tizenhét éve a Gyulafehérvári Caritas berkeiben működő erdőszentgyörgyi idősek Naplemente csoportja egy verses-zenés összeállítással kedveskedett a jelenlévőknek, amelynek humoros elemei jókedvre derítették az egybegyűlteket. A hangulatot Koós Éva és Ábrám Tibor művészpáros zenés műsora fokozta, akik nótacsokorral szórakoztatták a közönséget. A jól ismert dalokat a jelenlévők nosztalgikus hangulatban, örömmel énekelték a művésznővel, finom mozgás és taps kíséretében.

A rendezvény ideje alatt az időskorúaknak lehetőségük nyílt a társalgásra, meglévő kapcsolataik ápolására és új barátságok kialakítására, miközben elfogyasztottak egy szelet kalácsot és egy csésze forró kávét a Caritas Ház előterében.

Forrás: Gyulafehérvári Caritas