Ferenc pápa ötvenezer ministránssal találkozott: „A Szent Péter tér veletek még szebb”

1
317

A szentatya július 30-án délután a Szent Péter téren a Ministránsok Nemzetközi Szövetsége által szervezett tizenharmadik zarándoklat résztvevőivel találkozott. A „Veled” mottóval megrendezett esemény július 29. és augusztus 3. között zajlik Rómában, ahová ötvenezer ministráns érkezett húsz európai országból, köztük Romániából és Magyarországról is.

A fiatalokkal közösen tartott esti imádságon a pápa hangsúlyozta, hogy csak Krisztusnak köszönhetően – aki az Eucharisztiában „lelkileg és testileg is velünk van” – lehetséges úgy szeretni, ahogyan ő szeretett, „együtt sírni azokkal, akik sírnak, együtt örülni azokkal, akik örülnek, ítélkezés nélkül”. Az elé táruló látvány Ferenc pápát is megérintette, amikor meglátta a sok-sok gyerekkel, fiatallal teli teret, felkiáltott: „A Szent Péter tér mindig szép, de veletek még szebb! Köszönöm! Köszönöm, hogy eljöttetek Rómába.”

Több mint ötvenezer ministráns hallgatta a szentatyát; a kísérőkkel, püspökökkel és papokkal együtt a vatikáni csendőrség becslése szerint hetvenezren vettek részt az eseményen. A fiatalok pólóikkal, transzparenseikkel, zászlóikkal, kendőikkel, sapkáikkal és a forró júliusi naptól óvó esernyőikkel látványosan töltötték színültig a vatikáni bazilika előterét és az óriási teret is.

„Megérint ez – mondta Ferenc pápa, és megismételte a mottót több nyelven is; németül: »Mit dir«, angolul: »With you« és franciául: »Avec vous«. „Egy-két szóval mindent elmond. Gyönyörű, és teret enged a keresésnek, a lehetséges jelentések megtalálásának. Veled. Ez a kifejezés magában foglalja életünk titkát, a szeretet misztériumát” – mondta.

A fiatal ministránsok kora délutántól várták a pápa érkezését. Négy órakor kezdődött a műsor, énekekkel, majd Jean-Claude Hollerich bíboros, luxemburgi érsek, a CIM elnöke köszöntője következett, és néhány püspök elmélkedése zenei betétekkel. Ferenc pápa nem sokkal 17.30 után érkezett, a pápamobilban vele volt öt ministráns, akikkel együtt végigment a Szent Péter téren egészen a Via della Conciliazionéig, ahol szintén több ezer zarándok várta. Körülbelül fél órát szentelt a fiatalok tömegének, osztogatta az üdvözleteket és mosolygott.

A CIM elnöke néhány szót intézett Ferenc pápához, megmagyarázva a ministránszarándoklat jelmondatának jelentését: „…mindenekelőtt Krisztusra utal. Mert őhozzá közeledünk különleges módon az oltárnál végzett szolgálat során… »Veled« azt is jelenti, hogy közelebb kerülünk egymáshoz, a Krisztushoz való különleges kötődés révén igazi barátság születik a ministránsok között”, de „csak akkor vagyunk igazi barátok, ha kinyújtjuk kezünket azok felé, akiknek nehézségeik vannak társadalmunkban: a szegények, az üldözöttek, az elnyomottak, a hajléktalanok, a munkanélküliek, a menekültek, a hazátlanok felé, minden gyermek és fiatal felé, akiket bántanak (bullizmus áldozatai) és akik egyedül érzik magukat.”

Hollerich bíboros köszöntője után kezdődött az esti ima, és meggyújtottak egy nagy füstölőt, amelybe néhány ministráns tömjént szórt. A tömjén illata és a meglengetett füstölő emlékeztetett arra a gesztusra, amelyet a ministránsok oly gyakran tesznek a liturgikus szertartások alatt.

Ferenc pápa beszédében az evangéliumot idézte: „Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.” (Mt 18,20) Hozzátette: Ez teljes mértékben a misében, az Eucharisztiában valósul meg: ott a „Veled” Isten valóságos jelenlétévé, konkrét jelenlétévé válik Krisztus testében és vérében. Buzdította a ministránsokat, hogy ha Máriához hasonlóan megőrzik szívükben és testükben a velük lévő Isten misztériumát, akkor képessé válnak arra, hogy új módon legyenek együtt másokkal. (Ferenc pápa beszédének teljes fordítását ITT olvashatják.)

Miután meghallgatták a pápát, a ministránsok román, német, francia, magyar és portugál nyelven mondták el imáikat, Istenhez fohászkodtak, hogy az egyház továbbra is a menedék és a remény helye legyen minden ember számára; békéért fohászkodtak Európában és a világban; és hogy „a népek és vezetőik megértsék, hogy az igazi béke csak együttműködésben és egymás kölcsönös tiszteletével érhető el”.
Az utolsó könyörgést Hollerich bíboros mondta, aki arra kérte a Mennyei Atyát, hogy a zarándoklatra érkezett fiatalok találjanak erőt ahhoz, hogy az evangélium üzenetét magukkal vigyék mindennapi életükben, világosságot és reményt hozva közösségeikbe.
Búcsúzás előtt Ferenc pápa megáldotta a fiatalokat, kerekesszékében elidőzött néhányuk mellett. Voltak, akik ajándékot adtak neki, mások áldást kértek vagy autogramot, ő nem zárkózott el semmilyen kéréstől, viccelődött, beszélgetett. A fiatalok vidám éneke kíséretében hagyta el a szentatya a Szent Péter teret.

Forrás: Tiziana Campisi / Vatican News Fordította: Thullner Zsuzsanna / Magyar Kurír

Fotó: Vatican Media

1 HOZZÁSZÓLÁS