Utazás és (meg)érkezés, keresés-kutatás a fotó eszközével

0
425

Laczkó Vass Róbert fotóiból nyílt tárlat Laterna magica divina címen az Ars Sacra Claudiopolitana egyházi kiállítótérben június 17-én. A kiállítás július 11-ig látogatható. A megnyitón saját szerzeményt adott elő Székely Norbert zongoraművész, majd együtt is előadtak egy szerzeményt s egy ráadást, hiszen Laczkó Vass Róbert és a zongoraművész több verses-zenés előadásban alkotótársak.

A tárlatmegnyitón Bodó Márta a címről beszélt, a laterna magica jelentéséről és történetéről, a fényképészet kezdeteiről és a gépek fejlődéséről, majd a kiállított fényképek és Laczkó Vass Róbert fotóinak születéséről (a képek szerte a világban: Kambodzsában, Srí Lankán, Nepálban, Indiában, Tibetben, Izlandon, Szicíliában, Spanyolországban, Olaszországban készültek, és persze itthon, Erdély-szerte, Remetétől Kolozsvárig). Elmondta, a fényképek más-más környezetben a Keresztény Szóban jelentek meg rövid elmélkedéstől kísérve. A tárlaton 33 kép látható kilenc gondolatkörbe csoportosítva, a címek mellett az egyes csoportokhoz vers társul a szerző különböző köteteiből — a jól átgondolt válogatás egészen más megvilágításba helyez képet-verset.

A fotókon hol központi elhelyezéssel találkozunk, ahol a figyelmet a formák és színek a középre viszik, hol pedig a kép fontos elemei a képzőművészetben és a fényképészetben gyakorta használt Fibonacci aranymetszéssel jelennek meg, ezzel a szemlélő gondolatvilágát a lényegre irányítják.

Sokadik egyéni és társas jelenléte Laczkó Vass Róbertnek ez a fotókiállítás. Az azt szakmai szempontból méltató Farkas György kiemelte: ,,Minden fotótárlat az egyetemes fotóművészet gyakran szakrálisnak mondott kereteit kell kihívásként kezelje. Ezt minden fotós a maga módján teszi. Laczkó Vass Róbert szó szerint veszi a szakrális módot. A kiállított képek nemcsak egy képzeletbeli világba, hanem a valós fizikai és lelki környezetbe, annak gyakran apró részleteivel megörökített terébe kalauzolnak. A fotók egyrészt a keresés-kutatás eszközeivel a jelen pillanatainak ellesését mutatják, másrészt pedig az egyensúly, megnyugvás, kikapcsolódás és harmónia kvartettjét tükrözik.”

Laczkó Vass Róbert nem riad vissza a szokatlan megfogalmazások használatától, amelyek azonban a lényegre irányítják a figyelmet. ,,Kompozíciói látványközpontúak, szín, fény és formaábrázolása érzékeny lelkületre vallanak. A sejtelmes hangulatú képek váltakoznak a határozottan megfogalmazott fotóival. Gyakran a finom részletek meglátásának poétikus rögzítése érhető tetten. Ez az ábrázolási mód egyedivé teszi képeit. Képalkotása belső megérzésre vall, ösztönösen — vagy tudatosan — megérzi a lényeges elemeket, kiemelve a jellegzetes vonásokat. Fénnyel rajzol-ábrázol és kihasználja a fénynek a rendelkezésére álló módozatait. Nem színekre bontja a sugarakat, hanem a sokszínű fényt elrejti a formákban.”

Laczkó Vass Róbert jó érzékkel, egészséges művészi ábrázolással láttat és komponálja képeit, fotói a szépnek és a gondolatvilágnak részei, a maradandó és időtálló értékteremtés megannyi állomásai. A kiállított sorozatok a bölcsesség, az élet és teremtett világ törvényeinek megmutatását és életünkre gyakorolt rávetítését közvetítik, mindezt átszűrve a szerző saját értelmezésén. Ezt pedig alázat és mértékletesség, ugyanakkor határozottság jellemzi. A néző figyelmét arra irányítja, hogy a bölcsesség forrása maga a Teremtő.

Laczkó Vass Róbert képeivel a körülöttünk lévő világ jó irányba történő megváltoztatását célozza.

Fotó: Horváth László, Fodor György

MEGOSZTÁS