Jól szerepelt a hazai csapat a papi futsalbajnokságon

0
344
(Fotók: EU Championship of Futsal for Priests - Albania 2024 / Facebook)

Tizenhét európai ország mintegy kétszázhatvan római katolikus és görögkatolikus papja futsalozott február második hetében az albániai Shkodërben, ahol az idei papi teremlabdarúgó-Európa-bajnokságot rendezték meg. A megmérettetésen Románia csapata az előkelő negyedik helyet érte el.

A sorrendben immár tizenhatodik versenyen Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Kazahsztán, Koszovó, Montenegró, Lengyelország, Portugália, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Románia csapatai léptek pályára február 5. és 9. között.

A mérkőzések a labdarúgás szabályai szerint fedett pályán, hivatásos játékvezetőkkel zajlottak. A csapatokat alkotó papoknak a meccsek során lehetőségük nyílt arra, hogy a keresztény-katolikus értékeket és a labdarúgás iránti közös szenvedélyüket a pályán is megosszák egymással. Hétfőn, február 5-én a nyitó szentmisét a shkodëri Szent István-bazilikában tartották, főcelebránsa Angelo Massafra érsek volt. A liturgia végén Armando Duka, az albániai futballföderáció elnöke és az UEFA alelnöke köszöntötte a résztvevőket. A nyitónapon, február 6-án, a reggeli szentmise után mecset- és múzeumlátogatáson vettek részt, ezt követően a csoportmeccsek délben kezdődtek, a házigazda Albánia Horvátországgal mérkőzött meg.

Románia csapata elsőként Montenegróval, majd Portugáliával és Kazahsztánnal játszott. A csoportmérkőzéseket Románia három mérkőzéssel zárta, tizenegy gólt szereztek, és kétszer landolt a labda a hálójukban. Ezek a győzelmek Romániát a fináléba juttatták, ahol Koszovó csapatával találkoztak, majd a Magyarországot legyőző horvátokkal kellett megmérkőzniük, végül a harmadik helyért Bosznia-Hercegovinával léptek pályára. (A meccsek visszanézhetőek a fenti linkeken.)

A magyar válogatottban pályára lépett Guia Hugó ferences szerzetes is Veress Zoltán, Topsi Bálint, Barnabás testvér, Fejes Csaba, Portik-Lukács Loránd, Varga Loránd, valamint három görögkatolikus pap: Gorcsa, Tamás Ferenc, Pásztor Richárd mellett, edzőjük Kranyik István. A magyar papok csapata hatodik lett, a kupagyőztes horvátokkal szemben 2:1-es vezetés után 4:2-re vesztettek.

A futsalbajnokságon kialakult sorrend a következő: 1. Horvátország, 2. Lengyelország, 3. Bosznia-Hercegovina, 4. Románia.

A papi teremlabdarúgó-Európa-bajnokságon Romániát a következő személyek képviselték: a jászvásári egyházmegyéből Antica Emanuel-Petrache, Ciobanu Dominic Sorin, Gherghel Iulian Robert, Gherghel Andrei Cornel, Imbrişcă Eremia Ionuţ, Pitreti Fabian; a kolozsvár-szamosújvári egyházmegyéből Şanta Alexandru Florin, Man Vasile-Gabriel, a temesvári egyházmegyéből pedig Nikola Lauš (csapatkapitány), Dumitru Daniel és Barazsuly István SDS. Csapatmasszőr: Mărăşteanu Claudiu.

Alexandra Măriuţ / ERCIS, https://futsalpriests.al és Magyar Kurír alapján RomKat.ro

Fotók: EU Championship of Futsal for Priests – Albania 2024 / Facebook

MEGOSZTÁS